7 dage, 9 dage
Varighed
Let-moderat
Sværhedsgrad
Tyskland
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Stille vandring langt fra verdens larm i Tysklands andenstørste naturpark.

Nyd fejende panoramaudsyn fra klippetopstierne højt over Altmühldalen.

Naturlige vidundere som de karakteristiske klippeformationer ’De 12 Apostle’.

Eventyrlig slotte som ridderborgen Burg Prunn, der er bygget på et klippefremspring over floden.

Slut af med en spektakulær bådtur gennem Donaukløften fra det smukke Weltenburg-kloster.


Selvguidet vandreferie i Naturpark Altmühltal

I Bayerns grønne hjerte, ca. 100 km nord for München, ligger Naturpark Altmühltal. Med sin idylliske skønhed og knap 3.000 km² er den Tysklands næststørste naturpark og lidt af et vandreparadis.

“Altmühltals Panoramaweg er simpelthen fantastisk. Faktisk er det mærkeligt, at denne tur gennem den bayerske Altmühltal på den ene side stadig er et insidertip blandt mange trekkere, og på den anden side flere gange er kåret som Tysklands smukkeste vandresti. Og vel at mærke ikke af lokale turistbureauer, men af vandrere selv.”Turen går til Europas smukkeste vandreruter

Vandreruten Altmühltal Panoramaweg følger den bugtede Altmühl-flod fra kurbyen Treuchtlingen til den smukke flodby Kelheim, der ligger ved sammenløbet mellem Donau og Main-Donau-Kanalen. Det er en utrolig varieret rute, der byder på såvel fredfyldte skov- og flodstier som panoramastier langs åbne skråninger og højdedrag, der ofte fører ned til charmerende landsbyer og historiske købstæder. På vejen kommer du forbi middelalderslotte og gamle fæstninger, overdådige kirker og klostre samt keltiske og romerske ruiner. Området er også rigt på fossiler og er hjemsted for Archaeopteryx-fossilerne (eller urfugl-fossilerne), som er det evolutionære bindeled mellem fugle og dinosaurer. Landskabet byder på stejle, forrevne klipper, solkyssede enebærheder, frodige, grønne flodsletter og store, dybe skove.

Den sidste etape er særligt spektakulær: Her kommer du forbi den dramatiske middelalderborg Burg Prunn, går langs det ældgamle fæstningsværk Keltenwall (Keltermuren) og møder et fantastisk udsyn over Donaukløften med Weltenburg-klostret i et af den mægtige flods svingninger langt nedenunder dig. Du kan besøge klostret, som i øvrigt huser verdens ældste klosterbryggeri, inden du afslutter turen i fornem stil med en pragtfuld bådtur gennem Donaukløften til Kelheim.

Turen findes i to udgaver på hhv. 9 og 7 dage. Se fanen ‘turplan’ for flere detaljer.

7 DAGE / 6 NÆTTER Fra 5.399 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Rabat for børn, der sover på samme værelse som deres forældre.
*Højsæsontillæg i de travle sommermåneder.
*Solotillæg for enkeltrejsende.

9 DAGE / 8 NÆTTER Fra 6.499 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Rabat for børn, der sover på samme værelse som deres forældre.
*Højsæsontillæg i de travle sommermåneder.
*Solotillæg for enkeltrejsende.

INDKVARTERING

Syv overnatninger på gode 3-stjernede hoteller og kroer med eget bad/toilet. De overnatningssteder vi normalt benytter, er listet nedenfor. Hvis et eller flere af stederne er optaget, booker vi et andet sted af samme standard og informerer om det på forhånd.
REJSEPERIODE 6. april til 6. oktober.
INKLUDERET
8 / 6 overnatninger på udvalgte overnatningssteder
8 / 6 x morgenmad
Bagagetransport
Bådtur fra Kloster Weltenburg til Kelheim (9-dages turen)
Kort og detaljeret rutebeskrivelse (på engelsk)
GPS tracks
Service-hotline
IKKE INKLUDERET
Fly og rejseforsikring
Frokost og aftensmad
Transport til Treuchtlingen og fra Kelheim/Beilngries
Lokale turistafgifter
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks, drikkepenge etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger
Enkeltværelse(r)
SVÆRHEDSGRAD Denne vandreferie har sværhedsgraden let til moderat og kræver blot en nogenlunde god basisform. Terrænet er let, og du går på velholdte vandrestier, som er godt markeret hele vejen. Der er ingen tekniske udfordringer på nogen af etaperne. På nogle af de længere strækninger er det muligt at skyde genvej enten til fods eller med offentlig transport, som kører regelmæssigt langs ruten.
VANDRING MED HUND Det er muligt at medbringe din hund på denne tur. Vi arrangerer gerne hundevenlig indkvartering (ruten kan variere en smule). Kontakt os for yderligere information og oplys os om din hunds størrelse og race.

NB: Ekstra udgifter for din hund (f.eks. i offentlig transport eller på hotellet) er ikke inkluderet i turens pris og skal betales på stedet.

1

Dag 1: Ankomst til Treuchtlingen

Den lille idylliske kurby Treuchtlingen ligger i midten af Naturpark Altmühltal. Hvis du ankommer tidligt til dit hotel, kan du bruge dagen på at slappe af i de termiske bade hos det navnkundige badeanlæg Altmühltherme, som er et af de største af sin slags i Tyskland.

Overnatning i Treuchtlingen.

2

Dag 2: Treuchtlingen til Pappenheim

Distance: 14 km | Opstigning: 280 m | Nedstigning: 290 m | Tid: ca. 4 t.

Din første vandredag langs Altmühltal Panoramaweg starter med en kort opstigning langs en skovsti, og der går ikke længe, før du kan nyde skønne udsigter over Altmühl-floden, der bugter sig gennem dalen. Du fortsætter forbi ’Djævlens Prædikestol’ og Hollerstein-udsigtspunktet, inden du går ned i dalen, hvor du følger en magelig flodsti til middelalderlandsbyen Pappenheim, der er kronet af det imponerende slot Burg Pappenheim.

Overnatning i Pappenheim.

3

Dag 3: Pappenheim til Dollnstein

Distance: 25 km | Opstigning: 650 m | Nedstigning: 650 m | Tid: ca. 6 t.

Denne dag byder på en længere vandring, som starter med en ret stejl stigning fra Pappenheim til en sti, der løber højt over dalen. Denne smukke sti leder dig først til Solnhofen og det arkæologiske udgravningsområde, hvor man har fundet fossiler, der kan dateres over 140 mio. år tilbage i tiden, da der var et tropisk havlandskab her. Solnhofen Museum huser en imponerende samling. Kort efter når du et af rutens højdepunkter, som er de smukke kalkstensformationer ’De 12 Apostle’, der er forstenede rester af en sandbanke fra forhistorisk tid. Du fortsætter gennem enebærheder med herlige udsyn over Gailach-dalen, inden du når den hyggelige købstad Dollnstein.

Overnatning i Dollnstein.

4

Dag 4: Dollnstein til Eichstätt

Distance: 15 km | Opstigning: 360 m | Nedstigning: 340 m | Tid: ca. 5 t.

Dagens rute, der går højt over Altmühl-floden, er en dejlig varieret en af slagsen. Kort efter du har forladt Dollnstein, kommer du forbi den karakteristiske Burgestein-klippe og fortsætter gennem skov og enebærhede. Du kommer også forbi et stenbrud, hvor man kan lede efter fossiler, og man kan øge sine chancer ved at leje en hammer og mejsel på stedet. Den sidste sektion af ruten byder på pragtfulde udsyn til den charmerende universitetsby Eichstätt og dens 1300-talsslot Willibaldsburg, der knejser ovenover. I selve Eichstätt er det værd at gå på opdagelse i de små stræder i den barokke gamle bydel.

Overnatning i Eichstätt.

5

Dag 5: Eichstätt til Kipfenberg

Distance: 26 km | Opstigning: 720 m | Nedstigning: 740 m | Tid: ca. 6 t.

Fra Eichstätt vandrer du opad langs dejlige skovstier og kan snart nyde udsigten til den romerske fæstning Vetoniana på den anden side af dalen. Efterfølgende passerer du Buchenhüller Mammuthöhle, som er en stor grotte, hvor man i 1911 fandt et velbevaret mammutskelet. Senere går du gennem et idyllisk naturreservat, som er hjemsted for talrige beskyttede og truede plante- og dyrearter. Til sidst kommer du forbi de stejle og forrevne klippeformationer Arnsberger Leite, der er omgivet af enebærbuske, hvorefter du kan nyde fantastiske panoramaudsyn mod middelalderslottet Burg Kipfenberg. Det lokalhistoriske museum Römer und Bajuwaren Museum er et besøg værd, når du når til Kipfenberg, hvor du skal overnatte.

Overnatning i Kipfenberg.

6

Dag 6: Kipfenberg til Beilngries

Distance: 24 km | Opstigning: 540 m | Nedstigning: 550 m | Tid: ca. 6 t.

Dagens rute starter langs skyggefulde skovstier, som leder dig op til bakken Kohlplatte, hvorfra der er en dejlig udsigt ned over Anlauter-dalen. Du går ned til landsbyen Kinding, der byder på en befæstet kirke og et par hyggelige spisesteder. Derefter fortsætter du langs panoramastien, hvor der ofte dukker mærkelige og smukke kalkstensformationer op. Til sidst går du ned til den historiske by Beilngries, der ligger ved Main-Donau-Kanalen. Her kan man om sommeren bade i badesøen ved Freizeitzentrum Kratzmühle.

Overnatning i Beilngries.

7

Dag 7: Beilngries til Riedenburg

Distance: 35 km | Opstigning: 680 m | Nedstigning: 700 m | Tid: ca. 7½ t.

Hvis du har bestilt 7-dages turen, slutter din vandreferie denne morgen efter morgenmad.

Distancen fra Beilngries til Riedenburg er lang, men kan let forkortes ved at tage en bus noget af vejen (busbilletter skal betales lokalt). Hvis man gør det, kan vandretiden skæres ned til ca. 3½ t.

Fra Beilngries går du op til Arzberg-plateauet, der ligger som en stenø omgivet af dale, og krydser herefter kanalbroen over til byen Dietfurt. Efter et stille stykke langs Main-Donau-Kanalen når du snart Eggersberg-slottet, der i dag fungerer som hotel. Altmühltal-gangbroen fører dig derefter ind i den kønne landsby Gundlfing, og mellem Gundlfing og Riedenburg har du en vidunderlig udsigt fra Teufelsfelsen (Djævlens Sten) ved kanalens bugtning. Etapen slutter i middelalderbyen Riedenburg, der kan bryste sig af ikke mindre end tre slotte.

Overnatning i Riedenburg.

8

Dag 8: Riedenburg til Kelheim

Distance: 19 km | Opstigning: 470 m | Nedstigning: 470 m | Tid: ca. 5½ t.

Du begynder din sidste vandredag med at bevæge dig op gennem Donaukløften ad en sti, der er omgivet af knudrede træer og knejsende klipper. Etapens første højdepunkt er ridderborgen Burg Prunn, der har en spektakulær beliggenhed på et lodret klippeudspring højt over floden. Du passerer herefter den idylliske flodlandsby Essing, inden det atter går opad langs Keltenwall (Keltermuren), som er et ældgammelt fæstningsværk, der leder dig gennem skoven til klipperne højt over den mægtige Donauflod. Herfra har du en helt enestående udsigt ned over Donaukløften og til barokklostret Weltenburg. Når du er færdig med at nyde udsigten, fortsætter du ned til Donaus bred og afslutter din tur med en spektakulær bådtur gennem kløften til Kelheim. Altmühltal Panoramaweg slutter i midten af Kelheims gamle bydel ved Ludwigsplatz.

Overnatning i Kelheim.

9

Dag 9: Afgang

Din vandreferie langs Altmühltal Panoramaweg er ved vejs ende, medmindre du har bestilt ekstra overnatninger.


Find vej til Treuchtlingen

/ Med enten bil eller tog kommer du let til Naturpark Altmühltal, som ligger centralt mellem Nürnberg mod nord, München mod syd, Augsburg mod vest og UNESCO-byen Regensburg mod øst. Togstationen i Treuchtlingen ligger kun en kort gåtur fra ankomsthotellet.

Du kan finde togtider og priser hos Deutsche Bahn

Hvis du rejser i bil, så er der et begrænset antal parkeringspladser ved det første hotel, hvor man kan parkere for 5 euro pr. dag. Vær dog opmærksom på, at de ikke kan reserveres på forhånd. Der er også offentlige parkeringspladser ved togstationen i Treuchtlingen, hvor man kan parkere gratis.

Afgang fra Kelheim/Beilngries

/ Hvis du skal tilbage til Treuchtlingen for at hente din bil:

Fra Kelheim skal du med bus eller taxa til togstationen Saal (Donau) eller til Regensburg Hbf. Fra en af disse stationer kan du komme med tog til Treuchtlingen. Turen tager ca. 2½ t. i alt. Fra Beilngries tager det ca. 2 t. inkl. et enkelt togskifte.

 

Altmühltal Panoramaweg Burg Prunn (c) Naturpark Altmühltal www.naturpark-altmuehltal.de
Vandring på Altmühltal Panoramaweg (c) Naturpark Altmühltal www.naturpark-altmuehltal.de
Landsby i Altmühl-dalen
Vandring ved Arnsberger Leite på Altmühl Panoramaweg (c) Naturpark Altmühltal www.naturpark-altmuehltal.de
Burg Pappenheim (c) Naturpark Altmühltal www.naturpark-altmuehltal.de
Udsigt over landsbyen Kinding
Altmühl Panoramaweg (c) Naturpark Altmühltal www.naturpark-altmuehltal.de
Flot udsigt langs Altmühltal Panoramaweg (c) Naturpark Altmühltal
Eichstätt (c) Allie Caulfield via Wikimedia Commons
Grønne marker i Altmühl-dalen
Middelalderslottet Burg Kipfenberg
Vandring i Kipfenberg på Altmühltal Panoramaweg (c) Naturpark Altmühltal www.naturpark-altmuehltal.de
Udsigt over floden i Teufelsfelsen, Riedenburg
Altmühltal Panoramasti ved Riedenburg
Ridderborgen Burg Prunn ved Riedenburg
Udsigt over Altmühltal fra Burg Prunn
den idylliske flodlandsby Essing
Udsigt til Kloster Weltenburg fra Altmühltal Panoramaweg
Kloster Weltenburg
Donaukløften, Kloster Weltenburg
Kelheim

Turanmeldelser

Der er ingen anmeldelser endnu.

Skriv en anmeldelse

Vurdering