7 dage
Varighed
Moderat-udfordrende
Sværhedsgrad
Spanien
Sted
hele året
Rejseperiode

Vandring gennem blomsterfyldte enge og vinmarker, der skråner sig hele vejen ned til Biscayabugten.

Udforsk charmerende småbyer mellem Baskerlandets grønne bjerge.

Smag det verdensberømte baskiske køkken i de talrige Michelin-restauranter.

Bo i den historiske by Gernika (Guernica), som Picasso gjorde berømt med sit mesterværk af samme navn.

Slut turen af med et besøg på Bilbaos berømte Guggenheim Museum.


Vandring på Camino del Norte: Fra San Sebastián til Bilbao

På denne del af Camino de Santiago, som forbinder to af områdets vigtigste byer – San Sebastián og Bilbao – vil du opleve Baskerlandets frodige bjerge og smukke kystlinje. Det er en af de smukkeste sektioner af Camino del Norte, som er det mest naturskønne alternativ til den berømte Camino Francés. I løbet af de seks etaper på denne tur vil du opdage smukke kystbyer som f.eks. Getaria og Deba samt frodige, grønne dale og skovklædte bjergsider, inden du når den livlige kulturby Bilbao.

Turen har sværhedsgraden moderat til udfordrende, da den inkluderer nogle stejle op- og nedstigninger og daglige distancer på op til 24 km. Ruten følger en blanding af jordstier, småveje og gangstier.

7 DAGE / 6 NÆTTER 6.799 kr. pr. person i dobbeltværelse*.

*Højsæsontillæg fra slutningen af juni til midten af september: 750 kr.
*Solotillæg for enkeltrejsende: 2.200 kr.

INDKVARTERING

Du overnatter på små charmerende hoteller på værelser med eget bad/toilet. Morgenmad er inkluderet hver dag. Hotellerne ligger generelt i byer og landsbyer med et udvalg af nærliggende restauranter.
REJSEPERIODE Hele året
INKLUDERET
6 overnatninger på udvalgte hoteller
6 x morgenmad
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse (på engelsk)
GPS tracks
Pilgrimspas (stemples i kirker, caféer og hoteller langs ruten)
24 timers telefonassistance
IKKE INKLUDERET
Fly
Rejseforsikring
Transport til San Sebastián og fra Bilbao
Frokost eller aftensmad
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks, drikkepenge etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
Taxatransport fra/til lufthavnen ved ankomst/afgang

 

1

Dag 1: Ankomst til San Sebastián

San Sebastián (Donostia på baskisk) er en betagende smuk by omgivet af frodige, grønne bjerge og gyldne sandstrande. Byen er desuden kendt for sine verdensklasserestauranter. Tag en forfriskende dukkert i Biscayabugten, gå en tur langs stranden Playa de la Concha og bestil friske østers og txakoli-vin på en strandcafé. Om aftenen kan du fylde depoterne op til morgendagens vandring på en af byens mange Michelin-restauranter.

Overnatning i San Sebastián.

2

Dag 2: San Sebastián til Getaria

Distance: 26 km | Tid: ca. 6½ t.

Du forlader smukke San Sebastián via skråningerne af bjerget Igueldo, hvorfra der er spektakulære udsigter over bugten Baia de la Concha. Du fortsætter opad mod Munioetazar, der ligger næsten 300 m over havet, inden det går svimlende nedad mod Orio, der bl.a. har et Camino de Santiago-besøgscenter samt den smukt udsmykkede kirke San Nicolás de Bari. Kryds broen over flodmundingen til kystbyen Zarautz, der blev grundlagt i det 13. århundrede af Fernando III. Lidt længere langs kysten når du den kønne fiskerlandsby Getaria. Her er den gotiske kirke San Salvador fra det 14. århundrede i øvrigt et must.

Overnatning i Getaria.

3

Dag 3: Getaria til Deba

Distance: 18 km | Tid: ca. 4 t.

Den behagelige havbrise fra Biscayabugten vil holde dig med selskab på denne etape, som er karakteriseret ved idylliske strande og spektakulære klipper. kort efter Getaria kommer du til Urola-floden, som du krydser ind i Zumaias historiske centrum. Efter Zumaia udgør spektakulære klippeformationer et dramatisk bagtæppe de næste 13 kilometer. Fortsæt ad den bølgende sti til Deba, der er kendt for sin smukke strand.

Overnatning i Deba.

4

Dag 4: Deba til Markina-Xemein

Distance: 23 km | Tid: ca. 6 t.

I dag forlader du kysten for at udforske skovene og landsbyerne i de baskiske bjerge. Dette er en af de hårdeste etaper på Camino del Norte med mange op- og nedstigninger. Det er dog alle anstrengelserne værd, når du indånder den rene luft i den fredfyldte Artibai-dal og besøger den lille kirke og eremitage San Miguel, som er bygget omkring tre enorme kampesten, der siges at være over 40 millioner år gamle! Kryds Urko-floden over til Markina, der er kendt som ’Pelota-universitetet’, da byen er hjemsted for de største stjerner inden for denne unikke baskiske sportsgren.

Overnatning i Markina.

5

Dag 5: Markina-Xemein til Gernika

Distance: 25 km | Tid: ca. 6 t.

Dagens rute er karakteriseret af løvfældende skove og flodbredstier. Følg en lille bæk mod landsbyen Bolibar og middelalderklosteret Zenarruza, og fortsæt mod Gernika, der er internationalt kendt på grund af den tyske hærs tragiske bombninger af byen d. 26. april 1937 under Den Spanske Borgerkrig. Kunstneren Pablo Picasso fangede krigens rædsler i et af sine mest berømte malerier, Guernica, der er udstillet på nationalmuseet Reina Sofía i Madrid. Gernikas fremragende Museo de la Paz (Fredsmuseet) er et besøg værd.

Overnatning i Gernika.

6

Dag 6: Gernika til Bilbao

Distance: 20/32 km | Tid: ca. 5/8 t.

Langs gamle træomsluttede stier, århundredegamle kirker og strømmende åer kommer du i dag til at vandre gennem biosfærereservatet Urdaibai, som er et marskområde med stor naturrigdom. Din rute fører dig også igennem de små landsbyer Morga, Goikoletxea, Larrabetzu og til sidst Lezama. Herfra kan du enten tage det regelmæssige lokaltog til Bilbao (afgang hvert 15. minut, rejsetid = 28 min.) eller fortsætte med at vandre yderligere 12 km.

Hvis du vælger at fortsætte med at vandre, skal du igennem én sidste udfordring: bestigningen af det skovbeklædte bjerg Avril. Fra toppen af bjerget kan du nyde synet af den mest befolkede by i Baskerlandet, grundlagt i det 13. århundrede og berømt for sit Guggenheim Museum ved bredden af Bilbao-flodmundingen. Tag en velfortjent pause i det rekreative område for at komme dig oven på opstigningen og nyde udsigten, inden du fortsætter nedad til Bilbao, som er målbyen for denne sektion af Camino del Norte. Du kan bruge din sidste aften på at udforske den gamle bydels mange tavernaer og smage de berømte pintxos.

Overnatning i Bilbao.

7

Dag 7: Afgang fra Bilbao

Din vandreferie er ved vejs ende, medmindre du har bestilt ekstra overnatninger.


Find vej til San Sebastián

  Det letteste er at flyve til enten San Sebastián eller Biarritz i Frankrig.
/ Fra San Sebastián Lufthavn, 20 km: Du kan tage en bus (linje E21) fra lufthavnen til stoppet ’Gipuzkoa plaza 10 ’, som ligger midt i centrum af San Sebastián. Find mere info på www.ekialdebus.net.

Fra Biarritz Lufthavn (Frankrig), 50 km: Selskaberne Pesa og Conda har begge daglige busafgange fra lufthavnen i Biarritz til San Sebastián. Det tager ca. 45 min. Find mere info på https://biarritz.aeroport.fr/en/parking-transport/buses/.

Du kan også tage shuttlebussen fra lufthavnen til hovedbanegården i Biarritz (7 min.), hvorfra du kan tage et direkte tog videre til San Sebastián (afgår mange gange om dagen, og tager ca. 50 min.).

Fra Madrid kan du tage en bus til San Sebastián. Det tager ca. 6½ t. Find mere info på https://www.alsa.es/en/.

Find vej fra Bilbao

  Fra Bilbao Lufthavn, 10 km: Der går en shuttlebus (linje A3247) fra lufthavnen i Bilbao fra/til busstationen i Bilbao (afgang hver halve time, stoppestedet hedder Termibus). Find mere info på http://www.aena.es/en/bilbao-airport/public-transport.html.
/ Fra Bilbao kan du tage en bus tilbage til San Sebastián, hvilket tager ca. 1½ t. Se: https://www.alsa.es/en/.

En bus tilbage til Madrid fra Bilbao tager ca. 4½ t.

Zumaia, Camino del Norte
Camino del Norte
vinmarker nær Getaria
Getaria, Camino del Norte
Solnedgang i Zarautz
Zumaia, Camino del Norte
En ko i nærheden af Deba
vandreskilt nær Deba
Deba, Camino del Norte
Picasso's 'Guernica'
Gernika
Typiske locale produkter i Gernika
Bilbao
Guggenheim-museet i Bilbao
Bu

Turanmeldelser

4.50 baseret på 2 anmeldelse
28/07/2023

Vi har netop gået camino del norte fra San Sebastian til Bilbao . En fantastisk smuk varieret tur. Alt var godt arrangeret af Wild Rover Travel og vi vil absolut benytte dem igen til vores næste camino tur.😎Jette og Søren

08/08/2021

Vi rejste med Wild Rover Travel til Camino del Norte, hvor vi vandrede fra San Sebastian til Bilbao i Spanien.

Vi kan varmt anbefale denne tur og Wild Rover Travel til andre.

Wild Rover Travel sørgede for alt det praktiske omkring vandreturen, hvilket gjorde det nemt og trygt for os. Vi modtog kort, rejsebeskrivelse, guidebog og gps-ruter. Caminopas modtog vi på første overnatningssted i San Sebastian. Vi overnattede i dobbeltværelser og fik transporteret vores bagage fra sted til sted. Wild Rover Travel hjalp også med, at tilpasse vores rejse så vi havde en ekstra dag i hver ende og en hviledag ved stranden undervejs. Alt i alt super fint.

Vi vandrede slut juli til primo august 2021, hvor temperaturen var 19-27 grader. Vi havde regnvejr en enkelt dag. Vi gik i vandresko og med stave. Covid19 betød bl.a. ekstra indrejsepapirer, mundbind og færre åbne restauranter. Og sikkert også mere plads på ruterne. Der var ikke mange på ruterne pånær de turistede områder ved naturparkerne på ruten mellem Zarautz og Deba. Vi vil klart anbefale, at følge ruterne langs kysten, der byder på helt unikke smukke oplevelser. Vi oplevede netop denne rute som både den smukkeste, mest udfordrende og absolut hårdeste. Turen fra Deba til Markina er beskrevet som den hådeste, hvilket vi ikke oplevede på trods af regn fra start til slut og derfor en smattet oplevelse.

Vi havde før gået ture i bjergene ved San Sebastian og valgte derfor at indlede vores tur med af gå Camino del Nortes 1. etape tilbage til Pasai, hvor vi fik vores første stempel i passet i baren længst ude. Vi gik den smukkeste tur yderst langs kysten ud til Pasai og lidt længere inde på Caminoen retur til San Sebastian. Er der mulighed for det, så vil vi anbefale at starte turen i Irun.

Turen fra San Sebastian til Bilbao er utrolig flot. Det er fantastiske vandreture langs kysten de første dage med helt unikke udsigter og skønne naturoplevelser.

Efter Deba går turen ind i landet, hvilket også er flotte vandreture. Først på den sidste del på vej mod Bilbao er mindre spændende med en del vandring langs landevejen.

Ophold og overnatning i Lezama var super ærgerligt. Wild Rover Travel kunne ikke finde overnatning i Gernika som er en større, charmerende by hvor vi rigtig gerne havde brugt aften og nat. I stedet blev vi transpoteret i taxi til Lezama og retur næste morgen. Heldigvis havde vi spist forinden, for vi kunne intet opdrive i Lezama. Hotellet er placeret i et industriområdet op til en motorvej, værelse, rengøring og service var virkelig elendig, hvilket fik energien til at falde dramatisk. Ligeledes var byens 2 restauranter og supermarked lukket søndag og mandag. Vi vil anbefale at gå igennem Lezama og direkte til Bilbao. Alternativt er det værd at stoppe i Larrabetzu i stedet for.

Den sidste dags vandring er kort og derfor valgte vi at forlade Caminoen ved indgangen til byen og i stedet følge rød/hvid rute GR-228 i bjergene rundt om byen.

Vi markerede dagen efter afslutningen på turen med et besøg i den smukkeste Catédral de Santiago (gratis for pilgrimme) og benyttede her lejligheden til at få det sidste stempel i passet for denne gang. Herefter vandrede vi rundt om byen langs floden fra den gamle bydel ud mod Guggenheim og ITsasmuseum. Fra Bilbao går bus mod lufthavnen fra Moyúa Plaza.

26/05/2022

Tusind tak for jeres konstruktive feedback! Vi har forbedret turplanen for denne sæson, og der er nu ikke længere en overnatning i Lezama. Den sidste vandredag går nu i stedet direkte fra Gernika til Bilbao. Mvh. Wild Rover Travel

Skriv en anmeldelse

Vurdering