6 dage
Varighed
Let-moderat
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Følg middelalderruten Hærvejen gennem de smukke indsander Sepstrup og Vrads Sande.

Cykl ad Bryrupbanestien langs ’Danmarks smukkeste jernbane’ og nyd udsigten fra Den Genfundne Bro.

Gå på opdagelse i kongebyen Jelling og den charmerende søhovedstad Silkeborg.

Se Gudenåens og Skjern Ås kilder, der udspringer tæt på hinanden, og løber i hver sin retning.

Nyd udsigten over de smukke fjorde ved de to gamle middelalderbyer Vejle og Horsens.


Selvguidet cykelferie i Østjylland

Cykling med bagagetransport

Denne selvguidede cykelferie i Østjylland byder på smukke naturoplevelser, masser af historie og spændende byer. Bagagetransport, rutebeskrivelse, kort, GPS tracks og gode overnatningssteder med morgenmad er alt sammen inkluderet.

Turen starter i Søhøjlandets charmerende hovedstad Silkeborg og bevæger sig sydpå til Nørre Snede via den gamle middelalderrute Hærvejen, der løber gennem de meget naturskønne områder Sepstrup Sande og Vrads Sande. Fra Nørre Snede går det videre sydpå ad Hærvejen, der bl.a. passerer Gudenåens og Skjern Ås udspring. Tag en pause i kongebyen Jelling og gå på historisk opdagelse omkring kirken, hvor du finder de berømte runesten, de gamle kæmpegravhøje samt oplevelsescenteret Kongernes Jelling.

Dit næste stop er hyggelige Vejle, der har en utrolig smuk beliggenhed ud til Vejle Fjord, som du kommer til at cykle langs med dagen efter, hvor du ender ved Horsens Fjord. På vejen kommer du igennem et bakket landskab, der domineres af Purhøj, som var et af de store heksesamlingssteder i Nordeuropa. Inden du når den gamle middelalderby Horsens, kan du besøge Boller Slot, hvor Christian 4.s hustru Kirsten Munk sad i husarrest efter at have været kongen utro.

Kort efter du har forladt Horsens drejer du ind på Bryrupbanestien, der er en nedlagt jernbane mellem Horsens og Silkeborg, som blev kaldt ’Danmarks smukkeste jernbane’. Den følger du til Brædstrup og kommer bl.a. over Den Genfundne Bro, der er en af egnens store attraktioner. Efter Bryrup cykler du gennem Velling Skov med meget smukke udsigter til tre søer. Besøg evt. den gamle Vrads Station, der i dag er indrettet som restaurant. Du ender i smukke Silkeborg, hvor turen startede.

6 DAGE / 5 NÆTTER Fra 5.599 kr. pr. person i dobbeltværelse*.

*Rabat for grupper på 4 eller flere. Kontakt os venligst for mere info.
*Min. 2 gæster pr. booking.

CYKELLEJE Hvis ikke du medbringer din egen cykel, kan du leje en cykel gennem os. Du kan vælge mellem en citybike med 7 gear (475 kr. pr. stk.), en elcykel med 7 gear (1.250 kr. pr. stk.) eller en mountainbike med 1×12 gear (1.750 kr. pr. stk.). Alle tre cykeltyper har aluminiumstel og kommer med cykellås, cykellygter, lappegrej og cykelhjelm. Cyklerne skal hentes og afleveres hos cykeludlejningen, som ligger 1,8 km fra det første hotel.
INDKVARTERING På denne tur kommer du til at overnatte på fire rigtig gode hoteller og en hyggelig B&B. Hotelværelserne er med eget bad/toilet, mens der er tre fællesbadeværelser tilknyttet B&B’en. Alle steder er der inkluderet en lækker morgenmad.
REJSEPERIODE Du kan starte alle dage fra 1. april til 31. oktober.
INKLUDERET
5 overnatninger
5 x morgenmad
Bagagetransport
Rutebeskrivelse
Cykelkort over Østjylland (1:100.000)
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra kl. 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til og fra Silkeborg
Frokost og aftensmad
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Cykelleje
Ekstra overnatning(er)
Enkeltværelse(r)
SVÆRHEDSGRAD Terrænet er for det meste fladt med lejlighedsvise små bakker. Turen er afslappet og velegnet for cyklister med en gennemsnitlig fysisk form. Man cykler på cykelstier og langs mindre veje.
1

Dag 1: Ankomst til Silkeborg

Din cykelferie starter i Silkeborg, hvor du indlogerer dig på et godt hotel i skønne omgivelser tæt på sø og skov. Hvis du har mulighed for det, så kom tidligt, så du har tid til at udforske den charmerende by, som har meget at byde på. Du kan f.eks. se moseliget Tollundmanden på Museum Silkeborg, besøge kunstmuseet Museum Jorn eller ferskvandsakvariet AQUA. Du kan også tage en tur med verdens ældste kulfyrede hjuldamper Hjejlen eller en af de andre historiske rutebåde, der sejler op og ned ad de smukke Silkeborgsøer.

Overnatning: Silkeborg

2

Dag 2: Silkeborg til Rørbæk Sø

Distance: 39 km | Opstigning: 422 m | Nedstigning: 362 m

Hvis du har lejet cykel gennem os, henter du den denne morgen efter morgenmad hos cykeludlejeren i midten af Silkeborg.

På din første cykeldag cykler du fra Silkeborg gennem Funder Bakker og slår ind på Hærvejsruten, der fører gennem de særprægede og meget smukke naturområder Sepstrup Sande og Vrads Sande. Områderne er indsander, hvilket vil sige klitområder, som ligger inde i landet. Klitterne, der er smukt indhyllet i lyng, revling, græs og enebærbuske, ligger mellem store hedeplantager med lange rækker af grantræer. Efter dette spektakulære og øde landskab når du frem til den lille by Vrads med en charmerende gammel købmandsbutik, hvor der er mulighed for at tanke op.

Syd for Vrads kommer du gennem Tingdalskoven og følger et lille stykke langs Torup Sø. Herefter kommer du ind i Palsgård Skov, som er en af de ældste jyske plantager. Hvis du har lyst, kan du slå et smut forbi Vester Palsgaard Museum, der er indrettet i den gamle skovridergård. Kort efter kommer du gennem Nørre Snede og krydser Skjern Å lige inden, den løber ud i Rørbæk Sø, der under 2. Verdenskrig fungerede som landkending for våbennedkastninger. Dit overnatningssted ligger ikke langt herfra.

Overnatning: Rørbæk Sø

3

Dag 3: Rørbæk Sø til Vejle

Distance: 37½ km | Opstigning: 234 m | Nedstigning: 324 m

I dag følger du en af Hærvejens mest oprindelige strækninger langs en grusvej, som er fredet for asfaltering. Strækningen emmer af historie, og man passerer gamle gravhøje og tidligere vejspor, der mange steder ligger som hulveje langs grusvejen. Rundt om ligger Danmarks største egekrat, og via en afstikker kan du opleve de piblende kilder, hvorfra landets to største åer, Gudenåen og Skjernåen, udspringer og løber i hver sin retning.

Lige inden Kollemorten passerer du Øster Nykirke, der med sine 127 m.o.h. er Danmarks højest beliggende kirke. Kirken er bygget i 1150-1200 som valfartskirke til Skt. Peders Helligkilde, som ligger lige øst for kirken, og som pilgrimme har søgt for dens helbredende kræfter i årtusinder.

Efter Kollemorten følger et længere stykke gennem et åbent landbrugslandskab med marker, gårde og enkelte småskove, inden du når kongebyen Jelling, der var en af landets vigtigste byer i vikingetiden. Jellingmonumenterne, der er en samlet betegnelse for Jelling Kirke, Jellingstenene og de to kæmpegravhøje, kom i 1994 på UNESCOs Verdensarvsliste og er Danmarks vigtigste kulturarvsmonument. I besøgscentret Kongernes Jelling fortælles historien om kristendommens indførelse og om starten af kongeriget Danmark.

Fra Jelling cykler du videre ned forbi Fårup Sø og ender til sidst i den smukt beliggende fjordby Vejle.

Overnatning: Vejle

4

Dag 4: Vejle til Horsens

Distance: 41 km | Opstigning: 302 m | Nedstigning: 295 m

Fra Vejle cykler du ud gennem Bredballe langs Vejle Fjord med en smuk udsigt over fjorden. Til venstre rejser Bredballe og de andre baller sig stejlt med høje bøgetræer og dybe slugter. Disse skræntskove er beskyttet af EU-projektet Natura 2000, der har til formål at beskytte særlig værdifuld natur. Efter Bredballe når du frem til Tirsbæk Stand og kan evt. tage en lille afstikker til Tirsbæk Gods fra midten af 1500-tallet og gå en tur i den store park, der er anlagt som en terrasseret renæssancehave.

Fra Tirsbæk forsætter du et par kilometer gennem skov og nogle gange langs fjorden, inden du forlader vandet og cykler mod Bjerre ad stille landeveje med vid udsigt over det bakkede landskab. Efter Bjerre har du udsigt til Bjerrelide, som er den store bakkeryg, der kan ses fra det meste af Horsens-egnen. En af Bjerrelides højeste toppe er Purhøj, der ligger 120 m over havet. Højen er en gravhøj fra bondestenalderen og har ifølge et sagn også været samlingssted for hekse på Valborgsaften.

Du cykler videre langs Klokkedal mod Horsens Fjord og passerer på vejen Boller Slot. Slottet stammer fra 1500-tallet, og det var her, Christian 4. forviste sin ”hustru til venstre hånd” Kirsten Munk, da hun var ham utro. Gå en tur i Boller Slotspark, der huser den 1.000 år gamle ‘Bolleregen’, som er Jyllands ældste egetræ. Kort efter når du Horsens Fjord, hvorfra du følger den tre kilometer lange Planetsti ind til den gamle middelalderby Horsens.

Overnatning: Horsens

5

Dag 5: Horsens til Brædstrup

Distance: 29½ km | Opstigning: 228 m | Nedstigning: 124 m

Kort efter du har forladt Horsens svinger du ind på Bryrupbanestien, som er en nedlagt jernbane mellem Horsens og Silkeborg, der i sin tid blev kaldt ’Danmarks smukkeste jernbane’.

Stien starter lige ved Horsens Golfbane, hvorfra der er en fin udsigt over den smukt anlagte bane i Hansted Ådal, og kort efter når du Lundumområdet med dambrug og Lundum Lystfiskersø. Længere fremme til venstre ses Urup Herregård, der er søhelten Peder Skrams gamle herresæde opført i 1545. Du kommer så gennem Østbirk og cykler kort efter mellem Vestbirk Sø og Naldal Sø. Umiddelbart efter fører stien over Den Genfundne Bro. Broen blev bygget i 1899 og var dengang den højeste bro i Nordeuropa med sine 15 m over Gudenåen. I 1929 var broen forældet i forhold til standardsporvidden, og man dækkede derfor det hele til med sand og lavede to rør, som Gudenåen kunne løbe igennem. I stedet for en bro var der nu en dæmning med en skjult bro indeni. I 2014 blev den gamle jernbanebro gravet fri og er i dag en af de store seværdigheder på egnen.

Du fortsætter gennem Gudenåens dale, der blev skabt i slutningen af istiden, hvor Gudenåen var en stor smeltevandsflod, og når til sidst frem til Brædstrup, hvor du skal overnatte.

Overnatning: Brædstrup

6

Dag 6: Brædstrup til Silkeborg og afgang

Distance: 34 km | Opstigning: 205 m | Nedstigning: 290 m

I dag cykler du det sidste stykke af Bryrupbanestien til Silkeborg, hvor turen slutter.

Fra Brædstrup cykler du langs marker og gårde, til du når Bryrup, hvor du har mulighed for at proviantere, inden du forsætter gennem Velling Skov. Denne del af ruten løber parallelt med et 5 km bevaret stykke af den gamle jernbane. Ved nedlæggelsen af banen i 1968 besluttede man at bevare skinnerne fra Bryrup til Vrads, og her kører nu i løbet af sommeren et gammelt veterantog. Ruten krydser flere gange veteranbanen, og du kommer forbi nogle af de gamle stationer, hvor du kan se hejsesignalerne, man brugte for at stoppe toget. Det er en meget smuk strækning med udsigt til søerne Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø. For enden af veteranbanen kan du besøge den gamle Vrads Station, der i dag er indrettet som restaurant

Fra Vrads Station cykler du gennem Salten Ådal og fortsætter gennem Tømmerby Mose, der har et rigt fugleliv. Du passerer Them, krydser under Horsens-landevejen og strejfer et stykker af Sønderskoven. Sidst på etapen forlader du Bryrupbanestien og cykler gennem et skovområde, der fører dig tilbage til dit ankomsthotel i Silkeborg, hvor du kan hente din bagage. Hvis du har lejet cykel, skal den afleveres hos cykeludlejningen i midten af Silkeborg (hent evt. din bagage bagefter). Hvis du har lyst, kan du også booke en ekstra overnatning på hotellet og f.eks. tage en sejltur med Hjejlen til Himmelbjerget.


Find vej til Silkeborg

  Hvis du er i bil, kan du parkere den ved dit ankomsthotel i Silkeborg og have den stående der, til du kommer tilbage efter din sidste cykeldag.
Hvis du er med tog, står du blot af på Silkeborg Station og går/cykler til dit overnatningssted, som ligger ca. 1½-2 km fra stationen. Du kan finde info om forbindelser, tider og priser på www.rejseplanen.dk.

Find vej fra Silkeborg

  Hvis du har parkeret din bil ved dit ankomsthotel i Silkeborg, drager du blot hjemad herfra, når du har hentet din bagage i receptionen, medmindre du har booket en ekstra overnatning.
Hvis ikke du er i bil, henter du din bagage på dit ankomsthotel, hvorefter du går de ca. 1½-2 km fra hotellet ind til Silkeborg Station. Du kan også bede personalet i receptionen om at bestille en taxa til dig, hvis du foretrækker dette. Du kan finde togforbindelser, tider og priser på www.rejseplanen.dk.

Cykelferie i Østjylland
Den smukke gamle hjuldamper Hjejlen foran Hjejlekiosken i Silkeborg
Cykling gennem markerne på Hærvejen nær Gudenåens udspring
Den gamle købmand i Vrads
Nørre Snede Kirke
Gudenåens udspring
Jelling Kirke og en af kæmpegravhøjene med Dannebrog på toppen
'Bølgen' i Vejle
Daugård Strand, Vejle
Tirsbæk strand, Vejle
Bjerre Mølle
Cykling i Velling Skov ved Bryrup
Kulsø, Bryrup
Kulsø.
Vrads Station, der i dag fungerer som restaurant
Vrads Station fungerer i dag som restaurant med en lille butik ude foran, hvor der sælges snacks.
Lille sø ved Bryrupbanestien.
Kajakudlejning i Silkeborg

Turanmeldelser

5.00 baseret på 2 anmeldelse
04/09/2023

Vi var 2 afsted, og nød en skøn cykeltur i en overdådig forskelligartet natur, afbrudt af større provinsbyer og små meget stille samfund på ruten. Det hele var meget vellykket takket være en kombination af WRT’s særdeles velfungerende tilrettelæggelse GPS og grundig detaileret turbeskrivelse. Og strålende sommervejr. Kun eet sted kørte vi forkert, – det var fordi vi ikke læste turbeskrivelsen. Danakilde var et skønt sted.

12/07/2022

Et meget afvekslende terræn. WRT havde arrangeret det hele til UG. Gode overnatningssteder og ikke mindst et fantastisk turmateriale. Vi gjorde ikke brug af Gpx tracks, men fulgte blot den udleverede beskrivelsen. Vil helt klart bruge dem igen hvis det bliver aktuelt

Skriv en anmeldelse

Vurdering