6 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Gå gennem afvekslende, kuperet terræn langs vandet med udsigt over smukke Flensborg Fjord.

Fordyb dig i de mange spændende seværdigheder om sønderjysk kultur og historie undervejs.

Nyd det rige plante- og dyreliv og hold udkig efter bl.a. marsvin, isfugle, bjergsalamandre og orkidéer.

Genoplev Slaget ved Dybbøl i 1864 på Dybbøl Banke og måske en ringriderturnering i Sønderborg.

Udforsk historiske Sønderborg med de karakteristiske Jugendstil-bygninger og besøg Sønderborg Slot.


Vandring på Gendarmstien fra Padborg til Skovby

Gendarmstien forbinder Padborg ved den dansk-tyske grænse med Skovby på Als. Stien følger den gamle rute langs Flensborg Fjord, hvor danske grænsegendarmer patruljerede indtil 1958 for at holde udkig efter smuglere, som forsøgte at bringe varer ind i eller ud af landet uden at betale den told, der gennem århundreder var en af Danmarks vigtigste indtægtskilder. Stien byder på fantastiske udsigter ud over Flensborg Fjord og et varieret, kuperet landskab med et rigt dyre- og planteliv. Endvidere emmer ruten af historiske minder fra grænselandet og nogle af de væsentligste begivenheder i danmarkshistorien.

Gendarmstien er en af Danmarks smukkeste vandreruter og blev som den første danske rute certificeret af det europæiske vandreforbund, European Ramblers Association, i 2015. Den opfylder kravene til afvekslende landskab, naturattraktioner, udsigter, kulturhistorie, seværdigheder, infrastruktur samt stiunderlag, og ruten er særdeles velafmærket og let at følge.

På hele turen vil din bagage blive transporteret for dig, og du bliver indkvarteret på hyggelige lokale overnatningssteder.

6 DAGE / 5 NÆTTER Fra 5.299 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 2.000 kr.

INDKVARTERING

På denne tur kommer du til at overnatte på en kro, to hoteller og to B&B’er. Værelserne på kroen og hotellerne er med eget bad/toilet. På de to B&B’er er der badeværelse på gangen. Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.
REJSEPERIODE 1. april til 31. oktober
INKLUDERET
5 overnatninger
5 x morgenmad
Bagagetransport
Transport fra Skovby til Sønderborg (dag 6)
Rutebeskrivelse og kort
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra kl. 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Padborg og fra Sønderborg
Frokost og aftensmad
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Padborg

Din vandreferie langs Gendarmstien starter i Padborg. Når du har indlogeret dig på dit hyggelige overnatningssted, kan du evt. se nærmere på områdets seværdigheder, der bl.a. omfatter Bov Museum (Oldemorstoft), Kruså Vandmølle og Frøslevlejrens Museum. Du kan også tage en smuttur over grænsen og besøge den lille historiske by Kupfermühle, hvor Christian 4. i 1600-tallet anlagde en kobbermølle, der blev en af områdets største arbejdspladser. Møllen var i brug indtil 1962, og i dag kan man få indsigt i dens spændende historie på Museum Kupfermühle.

Overnatning: Padborg

2

Dag 2: Padborg til Stranderød

Distance: 18 km | Opstigning: 215 m | Nedstigning: 228 m | Tid: ca. 4½ t.

Fra Gendarmstiens start i Padborg vandrer du mod Kruså gennem et særegent landskab præget af Kruså Tunneldal, der blev dannet i istiden. Herefter fortsætter du mod Kollund gennem en kuperet kystskov langs grænsen. Lige på den anden side af grænsen ligger byen Kupfermühle (på dansk: Kobbermølle), der er opkaldt efter Kruså Kobbermølle, som Christian 4. opførte i 1612 med tilhørende arbejderboliger.

I Kollund passerer du Julemærkehjemmet Fjordmark, der i 1938 blev indviet for at hjælpe fattige og syge børn fra Sønderjylland. I dag huser stedet årligt ca. 150 børn, der har problemer med især overvægt og mobning. Fra Kollund vandrer du mod Sønderhav, hvor Okseøerne hæver sig op af fjordens blå vand. Ifølge sagnene var det enten her eller ude på fjorden, at Dronning Margrete 1. døde i 1412, da hun var på vej hjem fra fredsforhandlinger i Flensborg.

Fra Sønderhav går du videre mod Stranderød, hvor du undervejs kommer forbi flere mindre huse, der har været anvendt som boliger til grænsegendarmerne. I Stranderød ses ruiner fra den teglværksindustri, som tidligere var meget udbredt i området. Fra Stranderød vandrer du gennem Bennniksgård Golfbane til dit overnatningssted.

Overnatning: Rinkenæs

3

Dag 3: Stranderød til Iller

Distance: 16½ km | Opstigning: 109 m | Nedstigning: 132 m | Tid: ca. 4 t.

Efter morgenmad genfinder du Gendarmstien og fortsætter mod Egernsund i udkanten af Gråsten. Stien løber på denne strækning langs vandet og har tidligere været kraftigt præget af teglværksindustri. Frem til genforeningen var det også et yndet område for byboere og kunstnere, der var på kurophold eller holdt til i kunstnerkolonien ved Egernsund. Ca. halvvejs på ruten krydser du broen over Egernsund til byen af samme navn, og kort efter når du den smukke Egernsund Kirke, som er bygget i røde teglsten fra området.

På den sidste strækning mod Iller, hvor du skal overnatte, følger Gendarmstien den 3 km lange Teglværksstien med informationspunkter om de teglværker, der nu er forsvundet. Der har ligget hele otte teglværker langs Iller Strand, men kun Cathrinesminde, der var i drift fra 1732-1968, er bevaret som museum, hvor man kan få et indblik i teglværkernes historie og arbejdernes liv.

Overnatning: Iller

4

Dag 4: Iller til Skeldebro

Distance: 18 km | Opstigning: 150 m | Nedstigning: 166 m | Tid: ca. 4½ t.

Fra Iller vandrer du mod Kragesand på sydspidsen af Broagerland. Du vandrer hovedsageligt langs kysten med bøgeskove og stejle skrænter samt et par mindre landsbyer. Ved Skrækkeshøj lå engang en sørøverborg, hvor sørøveren ”Den Røde Ons” holdt til.

Lige øst for Kragesand danner træerne på stien en eventyrlig tunnel kaldet ”Liebestunnel” (Kærlighedstunnelen). Længere fremme når du Skelde Kobbelskov med mange velbevarede rund- og langdysser, hvor der er fundet rester af skeletter, flinteøkser, smykker af rav og lerkar. I klinterne kan du være heldig at finde fossile aflejringer af muslinger, snegle og søpindsvin.

Overnatning: Skeldebro

5

Dag 5: Skeldebro til Sønderborg

Distance: 13½ km | Opstigning: 91 m | Nedstigning: 90 m | Tid: ca. 3½ t.

I dag sætter du kursen mod Sønderborg. Efter nogle kilometers vandring langs kysten når du Vemmingbund, som er et gammelt fiskerleje med en fin badestrand, der ligger på bunden af bugten ved Dybbøl. Efter yderligere en 3-4 km passerer stien skanserne ved Dybbøl, hvor Danmark i 1864 tabte krigen mod tyskerne og mistede hertugdømmerne Slesvig og Holsten og dermed det nuværende Sønderjylland, som vi blev genforenet med i 1920. Den historiske begivenhed er fremragende beskrevet i Historiecenter Dybbøl Banke, der sammen med Dybbøl Mølle ligger tæt på stien.

Du fortsætter langs Sønderborg Bugt og vandrer over Als Sund til dit overnatningssted i Sønderborg. Du bør have tid til at gå på opdagelse i det historiske bycentrum, hvor du kan se de mange karakteristiske bygninger i Jugendstil med smukke facadedekorationer. Endvidere er det værd at besøge Sønderborg Slot, der blev grundlagt i 1200-tallet og var en stærk fæstning op gennem middelalderen. I dag er det et museum for Sønderjyllands historie fra 1500-tallet til i dag. Om sommeren afholdes der i mange af de sønderjyske byer ringriderturneringer, som man kan få et indblik i ved at besøge Sønderborg Ringridermuseum.

Overnatning: Sønderborg

6

Dag 6: Sønderborg til Skovby

Distance: 20 km | Opstigning: 155 m | Nedstigning: 146 m | Tid: ca. 5 t.

I dag vandrer du den sidste del af Gendarmstien, som slutter i Skovby på Als. Første del af etapen går langs Sønderborg Bugt til Høruphav gennem Sønderskoven, og umiddelbart før Høruphav vandrer du gennem vådområdet Trillen, hvor der er et meget rigt fugleliv.

I udkanten af Høruphav passerer du bunkerne ved Hørup Klint, hvor tyskerne havde en forsøgsstation, som der gik allehånde rygter om under 2. Verdenskrig. Efter yderligere 5-6 km smuk vandring langs fjorden kan man bese den flot restaurerede Vibæk Vandmølle, som blev opført i 1756 og er den eneste af de oprindelige ti alsiske vandmøller, der er bevaret. Både vandmøllen og møllegården er blevet nænsomt istandsat og giver et godt indtryk af, hvordan et mølleanlæg så ud i slutningen af 1700-tallet.

Efter yderligere 4 km ankommer du til Skovby, hvor Gendarmstien ender. Herfra får du et lift tilbage til dit overnatningssted i Sønderborg, hvor din bagage venter på dig. Hvis du har lyst, kan du tage en ekstra overnatning i Sønderborg og fejre afslutningen på din vandreferie med en god middag, eller du kan drage hjemad med bil, bus eller tog.


Find vej til Padborg

Du kan tage toget til Padborg station, hvorfra der er 3 km til dit første overnatningssted. Hvis du synes, det er for langt at gå de 3 km, kan du ringe efter Bov Taxi på 74 67 30 38. Planlæg din rejse til Padborg på www.rejseplanen.dk.
Hvis du er i bil, kan du parkere den ved enten dit første eller sidste overnatningssted i hhv. Padborg og Sønderborg og have den stående der, mens du vandrer. Fra Sønderborg busstation kan du komme med bus til dit første overnatningssted (med skift i Kruså) på lidt over 1 t. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.

Find vej fra Sønderborg

Fra Sønderborg kan du komme videre med tog fra Sønderborg station eller med bus fra Sønderborg busstation. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.
Hvis du har haft din bil parkeret ved dit sidste overnatningssted i Sønderborg, genfinder du den blot på parkeringspladsen, når du har afhentet din bagage i receptionen, og drager hjemad. Hvis du har haft bilen parkeret ved dit første overnatningssted, kan du tage en bus tilbage dertil (med skift i Kruså) fra Sønderborg busstation på lidt over 1 t. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.

Gendarmstien vandreferie Padborg til Skovby
Gendarmstien Sønderskoven
Gendarmstien skilt
Gendarmstien Skeldekobbel
Gendarmstien fiskerhytten
Gendarmstien Dybbøl mølle
Gendarmstien hest
Gendarmstien vandring
Gendarmstien kyst Sønderskov
Gendarmstien Skeldekobbel fisker
Gendarmstien bænk Skeldekobbel
Gendarmstien vandreferie
Gendarmstien Kollund
Gendarmstien Alssund
Gendarmstien ved Vidbaek Mølle
Gendarmstien vandring ved Egersund
Gendarmstien Sønderborg
Gendarmstien vandresti
Gendarmstien flot natur
Gendarmstien skov
Gendarmstien Catherinesminde

Turanmeldelser

5.00 baseret på 2 anmeldelse
24/05/2023

Virkelig smuk tur med dejlig variation. Næsten ingen asfalt. Lidt udfordrende måske nogle steder, hvis man er gangbesværet, da der er nogle km på stenet strand, men ellers meget fin rute, som er godt afmærket.
Alt, som var arrangeret fungerede upåklageligt med en lille undtagelse på den ene persontransport, men det blev hurtigt fikset med hjælp fra Wild Rover Travel.
Gode overnatningssteder og hyggeligt med variationen i dette også.
Så kan kun anbefale denne tur med Wild Rover Travel, som også sender fint materiale til turen.

31/10/2022

Spring betænkningstiden over og skynd dig at slå til!
Dette er en fantastisk tur – også sidst i oktober måned – ruten er ualmindelig smuk, dagsetaperne er overkommelige, lette at gå og vel afmærkede – og de to gange, hvor vi var i tvivl om retningen, brugte vi jo bare det medfølgende GPX track .
Det tilsendte materiale med beskrivelse af etaperne, indkvarteringerne med mere var bare tip-top!
Indkvarteringerne er fine – og selv om vi var de eneste gæster to af stederne, blev der serveret en stor og flot morgenmad for os.
Bagagetransporten fungerede perfekt – med en ualmindelig god service. Vi fik fx tilsendt billeder og videoer, der viste hvor vores bagage var placeret, og hvilken vej vi skulle gå for at finde den og værelset på det indkvarteringssted, hvor receptionen var lukket.
Den enkelte svipser, vi var ude for, var Wild Rover Travel uden skyld i, alligevel var de yderst hjælpsomme, da vi ringede og klagede vores nød. Alt blev ordnet til vores tilfredshed!
Wild Rover Travel har gjort et rigtigt godt stykke arbejde ved tilrettelæggelsen af denne tur.
De får derfor vores bedste anbefaling!

Skriv en anmeldelse

Vurdering