5 dage, 8 dage
Varighed
Let-moderat
Sværhedsgrad
Skotland
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Følg stier langs kanaler og søer gennem Skotlands længste ’glen’.

Nyd de fantastiske udsigter over Ben Nevis og indånd højlandets friske bjergluft.

Besøg Urquhart Castle fra det 13. århundrede ved bredden af Loch Ness.

Hvis du er heldig, kan det være du får et glimt af Nessie – det mytiske Loch Ness-uhyre.

Beløn dig selv med et glas whisky (’a wee dram’) i højlandets hovedstad, Inverness.


Selvguidet vandreferie i Skotland langs The Great Glen Way

The Great Glen Way åbnede i april 2002 og blev hurtigt anerkendt som en af Skotlands fineste vandreruter. Langdistanceruten følger The Great Glen (Den Store Dal) lige igennem hjertet af Skotland fra Fort William til Inverness gennem et landskab bestående af marker, højmoser, bjerge, søer og skove. På vejen passerer du nogle af det skotske højlands mest ikoniske steder, som er grunden til, at området er blevet en magnet for vandreentusiaster. Du kommer bl.a. forbi foden af Ben Nevis, der med sine 1.345 m er Storbritanniens højeste bjerg, og så følger du bakkede skovstier langs bredderne af de berømte søer Loch Lochy og Loch Ness. Du vil også støde på gamle fæstninger og slotte, som har båret vidne til Skotlands turbulente fortid fra jernalderen til Jakobitoprøret anført af ’Bonnie Prince Charlie’ (Charles Edward Stuart), der led sit endelige nederlag i Slaget ved Culloden i 1746.

Man vandrer hovedsageligt i lavtliggende terræn ad trækstier langs Den Kaledoniske Kanal og skovstier over søerne. Størstedelen af ruten har sværhedsgraden let-moderat med daglige vandredistancer på mellem 13-21 km. Ruten starter temmelig fladt, men bliver hårdere i løbet af de sidste tre dage med små, stejle bakker. På den sidste vandredag er der også længere bakker, og den dag er i det hele taget lang, men kan forkortes ved at tage den inkluderede taxa ca. en tredjedel af vejen, hvorved man slipper for den stejle opstigning i starten.

5-dages versionen af denne tur begynder i Fort Augustus og slutter efter tre vandredage i Inverness.

5 DAGE / 4 NÆTTER 5.299 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

Fra Fort Augustus til Inverness

8 DAGE / 7 NÆTTER 6.999 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

Fra Fort William til Inverness

SOLOTILLÆG
Det er muligt at gå denne tur som solovandrer mod et enkeltværelsestillæg.
INDKVARTERING

Vi benytter en blanding af overnatningssteder, der inkluderer B&B’er, hytter, kroer og små hoteller. De drives alle af vandrervenlige værter, og alle værelser har eget bad/toilet. Om morgenen serveres en solid morgenmad, så man er tanket godt op inden dagens vandring. Andre faciliteter såsom vaskemaskiner, tørrerum og madpakker er tilgængelige på nogle af stederne.
MÅLTIDER
  • Morgenmad er inkluderet hver dag, og der vil være et udvalg af kolde og varme retter at vælge imellem.
  • Man kan bestille madpakke fra de fleste af overnatningsstederne. De skal bestilles og betales ved ankomst og består typisk af et par sandwicher, snacks og noget at drikke. På nogle af etaperne kommer du også forbi en café og/eller butik, hvor du kan købe frokost, men mange af dagene er der ingen faciliteter langs ruten.
  • Aftensmad kan man enten få på overnatningsstederne eller på nærliggende pubber og restauranter.
REJSEPERIODE April til oktober
INKLUDERET
4 / 7 x overnatninger
4 / 7 x morgenmad
Transport fra Drumnadrochit til Loch Laide
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse (på engelsk)
Informationspakke inden afrejse
GPS tracks
Service hotline
IKKE INKLUDERET
Fly og rejseforsikring
Frokost og aftensmad
Transport til Fort Augustus / Fort William
Transport fra Inverness
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks, drikkepenge etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Fort Augustus

Din vandreferie starter i Fort Augustus, som du kommer til med bus eller taxa fra Fort William. Fortet, der har lagt navn til den lille historiske by, blev bygget mellem 1729-1742 af General Wade, som led i en ambitiøs plan om at etablere et netværk af veje og broer for at lette militærtransport til området. Byen ligger smukt for enden af Loch Ness, og Den Kaledoniske Kanal løber gennem centrum, hvor man finder fem sluser. Derudover er der flere spændende museer og nogle gode restauranter. Hvis du er tidligt fremme, har du måske tid til en lille bådtur på Loch Ness.

Overnatning i Fort Augustus.

2

Dag 2: Fort Augustus til Invermoriston

Distance: 13 km | Tid: ca. 3 t.

Denne dag byder på en kortere, men hårdere etape end de foregående dage. Du følger den vestlige bred af Loch Ness og starter med en opstigning gennem en skov med birke- og fyrtræer. Herefter følger du en skovsti over søen, hvorfra der er flotte udsigter over Loch Ness gennem træerne. Dagens endestation er den kønne landsby Invermoriston med den lille karakteristiske stenbro designet af den kendte skotske ingeniør og arkitekt Thomas Telford. Glenmoriston Arms Hotel er et godt sted at spise og ikke mindst smage på en af menukortets mange maltwhiskyer. Det er også værd at slentre en lille tur langs floden Moriston, som byen er opkaldt efter.

Overnatning i Invermoriston.

3

Dag 3: Invermoriston til Drumnadrochit

Distance: 22 km | Tid: ca. 6 t.

En moderat vandredag med nogle stejle sektioner langs kanten af dalen oven over Loch Ness. Det går en del op og ned på denne etape, men forhåbentlig er din vandreform ved at være i top på dette tidspunkt af turen! Erfarne vandrere kan overveje at bestige Meall Fuar-Mhonaidh (699 m), hvorfra der er en fantastisk udsigt hele vejen fra Ben Nevis til Inverness (hvis vejret altså er nogenlunde).

Etapen ender i ’den grønne landsby’ Drumnadrochit, hvor der er rig mulighed for at dykke ned i legenden om Loch Ness-udhyret på et af byens besøgscentre. Ruinerne af middelalderslottet Urquhart Castle ligger lige øst for landsbyen med en smuk udsigt over Loch Ness og er et must!

Overnatning i Drumnadrochit.

4

Dag 4: Drumnadrochit til Inverness

Distance: 21 / 30 km | Tid: ca. 5½ / 8 t.

Den fulde distance på din sidste vandredag fra Drumnadrochit til Inverness er på 30 km, hvilket du måske synes er lige i overkanten – især hvis du også gerne vil have tid til at udforske Inverness. Vi har derfor inkluderet en taxa efter morgenmad, som kører dig til den lille sø Loch Laide, der er kendt for sit meget rene vand. Derfra er der kun 21 km til Inverness.

Efter ca. 8½ km langs mark, skov og hede går det nedad fra Blackfold, hvor The Great Glen endnu en gang møder Den Kaledoniske Kanal. På det sidste stykke af etapen følger du Ness-floden ind til midten af Inverness, som er en smuk og livlig by, der bliver kaldt ’højlandets hovedstad’. Der er masser af fremragende restauranter og hyggelige pubber, hvor du kan belønne dig selv for anstrengelserne med en ’wee dram’.

Overnatning i Inverness.

5

Dag 5: Afgang fra Inverness

Din vandreferie langs The Great Glen Way er ved vejs ende, medmindre du har booket ekstra overnatninger. Du kan enten tage et fly fra Inverness Airport eller et tog til Glasgow eller Edinburg.

1

Dag 1: Ankomst til Fort William

Din vandreferie starter i Fort William, som du let kommer til med tog fra Glasgow eller Edinburgh. Byen er kendt som Storbritanniens outdoor-hovedstad og har en dramatisk beliggenhed ved bredden af søen Loch Linnhe under mægtige Ben Nevis. Der er kun få spor efter det oprindelige fort, som byen er opkaldt efter, og som blev bygget for at holde de frygtede højlændere ude. I dag finder du et væld af outdoor-butikker, caféer, boghandlere og barer, som du kan udforske, når du har tjekket ind på dit overnatningssted.

Hvis du er en erfaren bjergvandrer, kan du evt. tage en ekstra overnatning i Fort William og bruge en dag på at bestige Ben Nevis. Alternativt kan du også tage på en bådtur til Seal Island og opleve gråsæler.

Overnatning i Fort William.

2

Dag 2: Fort William til Gairlochy/Spean Brige

Distance: 17 km | Tid: ca. 4 t.

Din første vandredag er en let en af slagsen, som giver mulighed for at tage forskellige afstikkere. Den første afstikker, du kan vælge at tage, er til Old Inverlochy Castle, som blev opført i 1260 og dermed er et af Skotlands tidligste stenslotte. Bagefter fortsætter du langs bredden af Loch Linnhe, til du når kanalslusen ved Corpach med slusevogterhusene og et såkaldt peberkværnsfyr (’pepperpot lighthouse’). Du følger så trækstien langs Den Kaledoniske Kanal og passerer ’Neptune’s Staircase’ – en række sluser – inden du når landsbyen Gairlochy.

Du kommer til at overnatte i den lille højlandsby Spean Bridge, som ligger 5½ km fra Gairlochy, da der ikke er nogen overnatningsmuligheder på selve ruten. Normalt kan du på forhånd aftale med overnatningsstedet at blive hentet i Gairlochy mod et mindre gebyr, hvis du ønsker det.

Overnatning i Spean Bridge.

3

Dag 3: Gairlochy til South Laggan

Distance: 17½ km | Tid: ca. 4½ t.

Dagens rute er igen forholdsvis let med kun nogle få stejle, men korte opstigninger. Du kommer til at gå på en blanding af asfalterede veje, grusveje og skovstier, som for det meste følger Great Glen Cycle Route. Efter ca. 3 km kan du tage en afstikker til Cia-aig-vandfaldet (og Clan Cameron Museum, der dog kun er åbent om eftermiddagen), hvorefter du bliver genforenet med ruten i den lille landsby Clunes (forlænger ruten med ca. 3 km). Hele vejen fra Clunes til Kilfinnan kommer du til gå ad skovstier med pragtfulde udsigter over Loch Lochy og de bagvedliggende bjerge.

Overnatning i South Laggan.

4

Dag 4: South Laggan til Fort Augustus

Distance: 20 km | Tid: ca. 5 t.

Endnu en let etape venter denne dag, hvor du kommer til at følge en nedlagt jernbane, en gammel militærvej og en træksti langs Den Kaledoniske Kanal. Først følger du den østlige bred af Loch Oich og kommer igennem det smukke naturreservat Leiterfearn, der byder på en dejlig skovbevoksning med ask, birk, elm og hassel. Efter søen fortsætter du ad en skøn sti langs kanalen til den historiske landsby Fort Augustus. Hvis du har tid, kan du gå op til toppen af Meall a’Cholumain (317 m), hvorfra der er en fremragende udsigt over den lille by.

Fortet, der har lagt navn til byen, blev bygget mellem 1729-1742 af General Wade, som led i en ambitiøs plan om at etablere et netværk af veje og broer for at lette militærtransport til området. Byen ligger smukt for enden af Loch Ness, og Den Kaledoniske Kanal løber gennem centrum, hvor man finder fem sluser. Derudover er der flere spændende museer og nogle gode restauranter. Hvis du er tidligt fremme, har du måske tid til en lille bådtur på Loch Ness.

Overnatning i Fort Augustus.

5

Dag 5: Fort Augustus til Invermoriston

Distance: 13 km | Tid: ca. 3 t.

Denne dag byder på en kortere, men hårdere etape end de foregående dage. Du følger den vestlige bred af Loch Ness og starter med en opstigning gennem en skov med birke- og fyrtræer. Herefter følger du en skovsti over søen, hvorfra der er flotte udsigter over Loch Ness gennem træerne. Dagens endestation er den kønne landsby Invermoriston med den lille karakteristiske stenbro designet af den kendte skotske ingeniør og arkitekt Thomas Telford. Glenmoriston Arms Hotel er et godt sted at spise og ikke mindst smage på en af menukortets mange maltwhiskyer. Det er også værd at slentre en lille tur langs floden Moriston, som byen er opkaldt efter.

Overnatning i Invermoriston.

6

Dag 6: Invermoriston til Drumnadrochit

Distance: 22 km | Tid: ca. 6 t.

En moderat vandredag med nogle stejle sektioner langs kanten af dalen oven over Loch Ness. Det går en del op og ned på denne etape, men forhåbentlig er din vandreform ved at være i top på dette tidspunkt af turen! Erfarne vandrere kan overveje at bestige Meall Fuar-Mhonaidh (699 m), hvorfra der er en fantastisk udsigt hele vejen fra Ben Nevis til Inverness (hvis vejret altså er nogenlunde).

Etapen ender i ’den grønne landsby’ Drumnadrochit, hvor der er rig mulighed for at dykke ned i legenden om Loch Ness-udhyret på et af byens besøgscentre. Ruinerne af middelalderslottet Urquhart Castle ligger lige øst for landsbyen med en smuk udsigt over Loch Ness og er et must!

Overnatning i Drumnadrochit.

7

Dag 7: Drumnadrochit til Inverness

Distance: 21 / 30 km | Tid: ca. 5½ / 8 t.

Den fulde distance på din sidste vandredag fra Drumnadrochit til Inverness er på 30 km, hvilket du måske synes er lige i overkanten – især hvis du også gerne vil have tid til at udforske Inverness. Vi har derfor inkluderet en taxa efter morgenmad, som kører dig til den lille sø Loch Laide, der er kendt for sit meget rene vand. Derfra er der kun 21 km til Inverness.

Efter ca. 8½ km langs mark, skov og hede går det nedad fra Blackfold, hvor The Great Glen endnu en gang møder Den Kaledoniske Kanal. På det sidste stykke af etapen følger du Ness-floden ind til midten af Inverness, som er en smuk og livlig by, der bliver kaldt ’højlandets hovedstad’. Der er masser af fremragende restauranter og hyggelige pubber, hvor du kan belønne dig selv for anstrengelserne med en ’wee dram’.

Overnatning i Inverness.

8

Dag 8: Afgang fra Inverness

Din vandreferie langs The Great Glen Way er ved vejs ende, medmindre du har booket ekstra overnatninger. Du kan enten tage et fly fra Inverness Airport eller et tog til Glasgow eller Edinburg.


Find vej til Fort William

  Du kan flyve til enten Glasgow, Edinburgh eller Inverness.
Den letteste måde at komme til Fort William på er med tog (3 t.) fra Glasgow Queen Station (hvorfra der også er gode forbindelser til lufthavnene i Glasgow og Edinburgh samt Manchester, Birmingham og London).

Find vej til Fort Augustus (5-dages turen)

Du skal først finde vej til Fort William ved at følge instruktionerne ovenfor. Fra Fort William kan du tage en bus (1 t.) eller taxa (ca. 40 min.) til Fort Augustus. Citylink-bussen kører næsten hver time, og du kan finde køreplaner her: https://www.citylink.co.uk/

Find vej fra Inverness

/ Fra Inverness kan du enten flyve eller tage toget til Edinburgh eller Glasgow.

På hjemmesiden www.travelinescotland.com kan du let planlægge din rute med offentlig transport.


Vi gør vores bedste for at holde ovenstående info opdateret, men der sker ofte ændringer i såvel køreplaner som priser, og vi kan derfor ikke garantere, at vi har den nyeste info. Vi anbefaler, at du selv tjekker op på forbindelserne. Brug f.eks. rome2rio.com, som er et rigtig godt redskab til at finde ud af, hvordan man kommer fra A til B. Hvis du skal booke fly, anbefaler vi Google Flights.

Great Glen Way vandreferie
Loch Linnhe, Fort William
Vandring Fort William
Den Kaledoniske Kanal og Ben Nevis
Corpach og Ben Nevis
Old Inverlochy Castle
Du følger trækstien langs Den Kaledoniske Kanal og passerer ’Neptune’s Staircase’ – en række sluser – inden du når landsbyen Gairlochy.
Vandring langs The Great Glen Way
Besøg Urquhart Castle fra det 13. århundrede ved bredden af Loch Ness
Invermoriston
Højlandets hovedstad, Inverness
The Highland Games i Inverness

Turanmeldelser

5.00 baseret på 6 anmeldelse
14/05/2024

Den dejligst tur og Cecilie var en god hjælp til at tilpasse ruten efter vores behov. De abolut bedste steder vi boede var hos det sødeste ægtepar i Spean Bridge – Distant Hills Guesthouse og Hotel Lovat i Port Augustus, hvor vi havde fik helt eminent mad. Overrasket over den gode mad hele vejen rundt. Kan også klart anbefale en bådtur på Loch Ness. skønt at se udsigten derfra også.

14/05/2024

Vi har netop gået Great Glen Ways i maj 2024. Vi havde en super god tur. Det fungerede super fint med information og kommunikation med Wild Rover Travel. De forskellige steder vi overnattede var alle super hyggelige, og transporten af vores bagage var uden problemer.
Ruten er indimellem lang, men ikke voldsomt krævende. Man kommer igennem mange forskellige former for landskab og får nogle rigtig fine oplevelser.
Kan klart anbefales.

23/07/2023

Vi gik turen fra d. 11/7-18/7, og havde en dejlig tur.
B&Bs og hoteller undervejs var af god kvalitet, og servicen var i top. Vi kan også klart anbefale, at man har trænet hjemmefra. Og vi anbefaler varmt vandrestøvler – og gerne vandrestave til turen.
Der var næsten altid en SPAR eller Coop, hvor vi kunne købe færdiglavede sandwiches (de er ikke vildt gode, men fine nok til madpakke). Kun i Invergary fik vi hotellet til at smøre sandwiches til os (de bedste på turen).
På de fleste overnatningssteder skal man ud i byen for at spise aftensmad. Aftensmaden var af varierende kvalitet, for det meste kød med chips. Det er næste alle steder nødvendigt at ringe tidligt på dagen for at reservere bord.
Vi anbefaler, at man læser turbeskrivelserne nøje igennem, idet der er afvigelser fra de beskrevne ruter. På dag 3 fra Gairlochy får man et par km ekstra langs Loch Lochy, fordi ruten er omlagt på grund af et vandkraft-projekt. Projektet varer frem til 2029, så turbeskrivelserne burde blive opdateret.
Dertil kommer en omlægning af ruten langs kanalen mellem Loch Lochy og Log Oich, der også giver ekstra. Denne omlægning får man enten dag 3 hvis man går til Invergary, eller dag 4 hvis man er stoppet i South Laggan.
Fin service fra Wild Rover Travel. Vi kommer gerne tilbage, hvis der er en tur der passer os.

20/07/2023

Virkelig fin vandrerute og smukke udsigter over Loch Ness. Ruten er rigtig fint afmærket. Klart fedest at bo på B&Bs og særligt anbefales Susan og Morris på Springburn Farmhouse i Spean Bridge.

14/07/2023

Vi har haft en pragtfuld vandreferie i vidunderlige Skotland. Der var en par uklarheder undervejs men vi fik løst problemerne, så alt i sidste ende gik op i en højere enhed. Skotske b&b er funklende rene, ikke engang Tyskere kan være med her. De sødeste værter hele vejen igennem. Vi vil klart anbefale b&b fremfor hotel, både pga rengøringen og at man får en meget mere personlig betjening og kontakt på B&b. Skotter har en herlig humor, så det er nemt at føle sig godt tilpas.
Flere steder kan man vælge mellem to sværhedsgrader på vandreruterne, så man kan tilpasse det efter ens form eller vejret.
Maden har været overraskende god, hvis man er typen der sætter pris på niveauet over fish and chips.
Hvis man er ovre sin første ungdom vil vi anbefale at man har trænet inden ferien, samt har investeret i godt fodtøj. Det er ingen sag at gå 20 km hjemme i flade Danmark, men når man skal gå dag efter dag i kuperet terræn er det godt at have lidt ekstra overskud.
Vi glæder os til næste besøg i i det Skotske. God ferie.

26/05/2023

Herlig tur alt var ok dog manglede morgenmad i fort William overnatning på springburn helt i særklasse fantastisk service fra Susan og Morris

Skriv en anmeldelse

Vurdering