6 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-september
Rejseperiode

Opdag den afvekslende og smukke natur langs Danmarks mest berømte vandrerute.

Oplev et rigt dyre- og planteliv ved den smukke Bølling Sø, hvor Tollundmanden blev fundet.

Gå gennem de smukke indsander Sepstrup og Vrads Sande indhyllet i lyng, revling og enebær.

Se Gudenåens og Skjern Ås kilder, der udspringer tæt på hinanden, og løber i hver sin retning.

Gå på historisk opdagelse i kongebyen Jelling med de berømte runesten og kæmpegravhøje.


Hærvejen er Danmarks mest berømte og bedst beskrevne vandrerute. Fra middelalderen og op til jernbanens fremkomst var det den vigtigste rute gennem Jylland for transport af dyr og varer, for vandrende pilgrimme, for krigsherrernes hære og for kongerne og deres store følger. Ruten løber langs den jyske højderyg, som er vandskellet mellem Vesterhavet og Kattegat, hele vejen fra Viborg til Hamborg. Ved at benytte denne rute kunne man undgå de brede vandløb eller krydse dem tæt på deres udspring, hvor de stadig var lavvandede. I løbet af årene blev ruten forbedret med brolagte vadesteder, dæmninger og broer.

Hærvejen blev udpeget til Europæisk Kulturrute i 2010, og de omkringliggende byers turistbureauer har i fællesskab lavet en dedikeret hjemmeside med en detaljeret beskrivelse af ruten og de seværdigheder, man kommer forbi undervejs: www.haervej.dk.

På denne etape fra Bølling Sø til Jelling kommer man tæt på både natur og historie. Ruten bringer dig bl.a. gennem kuperede landskaber med gamle egekrat, indsander og hedeplantager, forbi Gudenåens og Skjern Ås udspring, søer og hellige kilder. Du ender i Jelling, som er en af de vigtigste historiske byer i Danmark. Her lod Harald Blåtand i 900-tallet Danmarks dåbsattest indmejsle på en runesten og opførte to gravhøje og en kirke på stedet. På hele turen vil din bagage blive transporteret for dig, og du bliver indkvarteret på hyggelige lokale overnatningssteder.

6 DAGE / 5 NÆTTER Fra 3.499 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 1.300 kr.

INDKVARTERING

På denne tur kommer du til at overnatte på udvalgte B&B’s. Hvor det er muligt, forsøger vi altid at booke værelser med en suite-faciliteter, men på grund af begrænset kapacitet, kan nogle værelser være med fælles badeværelse på gangen. På campingpladsen bor man enten på værelse eller i hytte med adgang til fælles toilet og bad.

Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.

REJSEPERIODE 1. april til 31. oktober
INKLUDERET
5 overnatninger på B&B’s og campingplads
5 x morgenmad
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Bølling Sø og fra Jelling
Frokost og aftensmad
Drikkevarer og snacks
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Bølling Sø

Din vandretur starter ved den 360 hektar store Bølling Sø, der blev dannet i istiden for ca. 10.000 år siden. Søen er berømt, fordi det var her, man fandt moseliget Tollundmanden, som kan ses på Museum Silkeborg. Oprindeligt var søen en højmose, men mosen blev gennem århundreder gravet op som tørv og til sidst drænet og brugt som landbrugsland. I 2004-5 blev den som en del af et større naturgenopretningsprojekt omdannet til den sø, vi kender i dag. Der er et rigt dyre- og planteliv i og omkring søen, og tæt derpå ligger Stenholt Skov, hvor man finder et af Jyllands særprægede egekrat.

Du kommer til at bo tæt ved Bølling Sø. Når du har indlogeret dig, kan du gå en tur i skoven eller ned til søen, eller du kan besøge det nærliggende Klosterlund Museum, hvor der kan ses fund fra Jyllands ældste bopladser (8.000 f.kr.).

Overnatning: Bølling Sø

2

Dag 2: Bølling Sø til Sepstrup

Distance: 16 km | Opstigning: 145 m | Nedstigning: 138 m | Tid: ca. 4 t.

Turens første vandredag fører dig først øst om Bølling Sø, hvor du indimellem går langs søens bred. Syd for søen krydser du Funder Å og kommer herefter gennem Hørbylunde, som er et kuperet gammelt egekrat med frodige lyngbakker på sydsiden af tunneldalen mellem Silkeborgsøerne og Engesvang. Det er noget af det tætteste, man kommer på et dansk bjerglandskab med et terræn, der rejser sig næsten 80 meter fra vadestedet op til Blaksdal Høj over en strækning på bare 1 km. Gamle hulveje vidner om, at vadestedet har været et vigtigt overgangssted.

På toppen af Hørbylunde Bakke ca. 1½ km fra ruten markerer et stenkors stedet, hvor præsten og digteren Kaj Munk blev myrdet af en tysk SS-patrulje d. 4. januar 1944. Hvis du tager afstikkeren til Hørbylunde Bakke, må du ikke snyde dig selv for den meget smukke udsigt for enden af den afmærkede sti.

Til slut går du gennem Bødskov Krat og når herefter Sepstrup, hvor du skal overnatte.

Overnatning: Sepstrup

3

Dag 3: Sepstrup til Nørre Snede

Distance: 22 km | Opstigning: 244 m | Nedstigning: 257 m | Tid: ca. 6 t.

Kort efter du har forladt den lille by Sepstrup kommer du til Sepstrup Sande og dernæst Vrads Sande. Begge områder er det, der kaldes indsander, hvilket betyder klitområder, som ikke ligger ved kysten, men inde i landet. Klitterne i de to områder, der er resultatet af såvel natur- som menneskeskabte sandflugter over flere tusinder af år, er indhyllet i lyng, revling, græs og enebærbuske. De to indsander ligger mellem store hedeplantager anlagt i slutningen af 1800-tallet med lange rækker af grantræer og indimellem med store højdeforskelle.

Syd for den lille by Vrads kommer du til at gå mellem Torup Sø og Tingdalsøerne, hvorefter du kommer ind i Palsgård Skov, som er en af de ældste jyske plantager. Hvis du har lyst, kan du slå et smut forbi Palsgård Skovmuseum, der er indrettet i den gamle skovridergård. Herefter når du frem til dit overnatningssted lidt uden for Nørre Snede.

Overnatning: Nørre Snede

4

Dag 4: Nørre Snede til Kollemorten

Distance: 19 km | Opstigning: 190 m | Nedstigning: 156 m | Tid: ca. 5 t.

I dag kommer du gennem Nørre Snede, hvor der er mulighed for at proviantere til frokosten. Du kan evt. besøge Nørre Snede Kirke, der er kendt for sin granitdøbefont, der betragtes som en af de fineste i Danmark. Valfart til den nærliggende Skt. Michaels Kilde har sikkert været årsag til byggeriet af den forholdsvise store kirke i en ellers fattig hedeegn. Syd for Nørre Snede kommer du forbi Rørbæk Sø (tag evt. en afstikker helt ned til søen), der fungerede som landkending for våbennedkastninger under 2. Verdenskrig.

Herefter følger du en fredet strækning af Hærvejen med grusveje og gamle hjulspor, der emmer af historie. Via en lille afstikker kan du opleve de piblende kilder, hvorfra landets to største vandløb – Gudenåen og Skjern Å – udspringer og løber i hver sin retning; øst og vest. Lidt længere fremme passerer du Øster Nykirke og Skt. Peders Kilde, som pilgrimme har søgt for dens helbredende kræfter i årtusinder.

Overnatning: Kollemorten

5

Dag 5: Kollemorten til Jelling

Distance: 17½ km | Opstigning: 70 m | Nedstigning: 81 m | Tid: ca. 4½ t.

Dagens etape starter i Kollemorten, der ligesom Mortensaften har fået sit navn fra ”Den kolde bisp Martin”. På strækningen mellem Kollemorten og Givskud går Hærvejsruten gennem et åbent landbrugslandskab med småskove. Efter Givskud passerer du Harresø Kro, der er fra 1609, hvilket gør den til en af de ældste bevarede kroer langs Hærvejen. I 1759 overnattede en flok tyskere på kroen. Betalingen skete med 13 ”frugter”, som blev gravet ned i haven, og viste sig at være kartofler, som på dette tidspunkt ikke var almindelige i Danmark.

Din rute ender i kongebyen Jelling, der i vikingetiden var en af landets vigtigste byer. Jellingmonumenterne, der er en samlet betegnelse for Jelling Kirke, Jellingstenene og de to kæmpegravhøje, er uden sammenligning Danmarks vigtigste kulturarvsmonument. Monumentet blev i 1994 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, fordi det afspejler den første officielle overgang fra hedenskab til kristendom i Skandinavien. Her har du med andre ord rig mulighed for virkelig at gå på opdagelse i et spændende stykke danmarkshistorie. Besøg også oplevelsescenteret Kongernes Jelling, hvor historien om kristendommens indførelse og om starten af kongeriget Danmark fortælles.

Overnatning: Jelling

6

Dag 6: Afgang fra Jelling

Din hærvejsvandring fra Bølling Sø til Jelling er ved vejs ende. Tag evt. en ekstra overnatning i Jelling, så du har god tid til at udforske de mange spændende historiske monumenter.

Find vej til Bølling Sø

Bølling Sø ligger blot få kilometer fra Engesvang Station, som du kan komme til med tog. Planlæg din rute på www.rejseplanen.dk.

Find vej fra Jelling

Der ligger en togstation i Jelling, hvorfra du kan komme videre til din næste destination. Planlæg din rute på www.rejseplanen.dk.

Hærvejen: Bølling Sø til Jelling
Bølling Sø.
Bølling Sø.
Moseliget Tollundmanden, der kan ses på Museum Silkeborg, blev fundet i Bølling Sø.
Kaj Munks mindekors, hvor han blev myrdet af en tysk SS-patrulje d. 4. januar 1944.
Vandring på Hærvejen, Sepstrup.
Sepstrup Sande.
Vandring i Sepstrup Sande.
Vandring langs Hærvejen.
Køer lige ved Vrads, CC Carsten Wiehe
Vrads Sande, (c) Carsten Wiehe
Palsgård Skov.
En sti gennem Palsgård Skov.
Nørre Snede Kirke.
Hærvejen tæt ved Nørre Snede.
Rørbæk Sø.
På Hærvejen fra Bølling Sø til Jelling kommer man forbi Gudenåens udspring, som er markeret med denne sten.
Jelling Kirke og en af kæmpegravhøjene med Dannebrog på toppen.
Jellingestenene.
Området omkring Jelling-monumenterne.
Jelling Kro.

Turanmeldelser

Der er ingen anmeldelser endnu.

Skriv en anmeldelse

Vurdering