6 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Opdag den afvekslende og smukke natur langs Danmarks mest berømte vandrerute.

Oplev et rigt dyre- og planteliv ved den smukke Bølling Sø, hvor Tollundmanden blev fundet.

Kryds de særprægede indsander Sepstrup og Vrads Sande indhyllet i lyng, revling og enebær.

Se Gudenåens og Skjern Ås kilder, der udspringer tæt på hinanden, og løber i hver sin retning.

Gå på historisk opdagelse i kongebyen Jelling med de berømte runesten og kæmpegravhøje.


Vandring på Hærvejen fra Bølling Sø til Jelling

Hærvejen er Danmarks mest berømte og bedst beskrevne vandrerute. Fra middelalderen og op til jernbanens fremkomst var det den vigtigste rute gennem Jylland for transport af dyr og varer, for vandrende pilgrimme, for krigsherrernes hære og for kongerne og deres store følger. Ruten løber langs den jyske højderyg, som er vandskellet mellem Vesterhavet og Kattegat, hele vejen fra Viborg til Hamborg. Ved at benytte denne rute kunne man undgå de brede vandløb eller krydse dem tæt på deres udspring, hvor de stadig var lavvandede. I løbet af årene blev ruten forbedret med brolagte vadesteder, dæmninger og broer.

Hærvejen blev udpeget til Europæisk Kulturrute i 2010, og de omkringliggende byers turistbureauer har i fællesskab lavet en dedikeret hjemmeside med en detaljeret beskrivelse af ruten og de seværdigheder, man kommer forbi undervejs: www.haervej.dk.

På denne etape fra Bølling Sø til Jelling kommer man tæt på både natur og historie. Ruten bringer dig bl.a. gennem kuperede landskaber med gamle egekrat, indsander og hedeplantager, forbi Gudenåens og Skjern Ås udspring, søer og hellige kilder. Du ender i Jelling, som er en af de vigtigste historiske byer i Danmark. Her lod Harald Blåtand i 900-tallet Danmarks dåbsattest indmejsle på en runesten og opførte to gravhøje og en kirke på stedet. På hele turen vil din bagage blive transporteret for dig, og du bliver indkvarteret på hyggelige lokale overnatningssteder.

6 DAGE / 5 NÆTTER Fra 4.599 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 1.800 kr.

INDKVARTERING

Da Hærvejen løber gennem en forholdsvis øde del af Danmark, er der ikke nogen hoteller langs ruten, og indkvarteringen på denne tur består derfor af B&B’er og kroer (med undtagelse af den første overnatning i Silkeborg, som er på hotel). Hvor det er muligt, forsøger vi altid at booke værelser med eget bad/toilet, men på grund af begrænset kapacitet, vil nogle værelser være med fælles badeværelse på gangen. Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.
REJSEPERIODE 1. april til 31. oktober
INKLUDERET
5 overnatninger
5 x morgenmad
Bagagetransport
Transport til og fra overnatningssted på dag 2, 3, 4 og 5
Detaljeret rutebeskrivelse og kort
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra kl. 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Silkeborg og fra Jelling
Frokost og aftensmad
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Silkeborg

Din vandreferie starter i Silkeborg, hvor du indlogerer dig på et godt hotel. Hvis du har mulighed for det, så kom tidligt, så du har tid til at udforske den charmerende by, som har meget at byde på. Du kan f.eks. se moseliget Tollundmanden på Museum Silkeborg, besøge kunstmuseet Museum Jorn eller ferskvandsakvariet AQUA. Du kan også tage en tur med verdens ældste kulfyrede hjuldamper Hjejlen eller en af de andre historiske rutebåde, der sejler op og ned ad de smukke Silkeborgsøer.

Overnatning: Silkeborg

2

Dag 2: Bølling Sø til Sepstrup

Distance: 20½ km | Opstigning: 212 m | Nedstigning: 184 m | Tid: ca. 5 t.

Efter morgenmad skal du med tog fra Silkeborg til Engesvang (12 min.). Hvis du har bil med, kan du køre til Engesvang station og parkere bilen der, mens du vandrer.

Første etape starter altså fra Engesvang, som ligger lige ved den smukke Bølling Sø. Den 360 hektar store sø blev dannet i slutningen af den sidste istid for ca. 12.000 år siden. Søen er berømt, fordi det var her, man fandt moseliget Tollundmanden, som i dag kan ses på Museum Silkeborg. I løbet af stenalderen blev søen mindre, og der dannedes højmose, som gennem århundreder blev gravet op som tørv og til sidst drænet og brugt som landbrugsjord. I 2004-5 sørgede et større naturgenopretningsprojekt for, at området blev omdannet til den sø, vi kender i dag med et rigt dyre- og planteliv. Du vandrer langs den østlige bred af Bølling Sø med dejlige udsigter over søen og masser af infoskilte om områdets spændende historie. Efter knap 2 km langs bredden drejer du væk fra søen og går gennem skov og marker, inden du krydser under Funder Ådalsbro, der fører Herningmotorvejen over Funder Ådal. Det er Danmarks længste landbro, og den er et imponerende syn nedefra.

Du befinder dig nu i området Funder Ådal omgivet af Hørbylunde Krat, der er et kuperet gammelt egekrat med frodige lyngbakker og noget af det tætteste, man kommer på et dansk bjerglandskab. På toppen af Hørbylunde Bakke ca. 2 km fra ruten markerer et stenkors stedet, hvor præsten og digteren Kaj Munk blev myrdet af en tysk SS-patrulje i 1944.

Til slut går du gennem Bødskov Krat og når herefter Sepstrup, hvor du vil blive hentet og kørt til dit overnatningssted.

Overnatning: Pårup

3

Dag 3: Sepstrup til Nørre Snede

Distance: 18 km | Opstigning: 188 m | Nedstigning: 214 m | Tid: ca. 4½ t.

Efter morgenmad får du et lift tilbage til Sepstrup, hvor du sluttede gårsdagens vandring.

I dag kommer du gennem de særprægede og meget smukke naturområder Sepstrup Sande og Vrads Sande. Begge områder er indsander, hvilket vil sige klitområder, som ikke ligger ved kysten, men inde i landet. Indsanderne er særligt smukke fra august til oktober, hvor den blomstrende lyng indhyller dem i et lilla skær. Rundt om ligger store hedeplantager, der blev anlagt i slutningen af 1800-tallet med lange rækker af grantræer. Mange steder kan man se gamle vej- og hjulspor efter årtusinders vognpassage samt en del gravhøje fra både sten- og bronzealder.

Efter de to indsander går du i skov gennem først Grane Plantage og så Tingdalskoven mellem Torup Sø og Tingdalsøerne. De sidste par kilometer går du i Palsgård Skov, som er en af de ældste jyske plantager, og strejfer højmosen Boestmose.

Overnatning: Nørre Snede

4

Dag 4: Nørre Snede til Kollemorten

Distance: 19 km | Opstigning: 188 m | Nedstigning: 155 m | Tid: ca. 5 t.

I dag kommer du efter knap 5 km til Nørre Snede, som ligger på toppen af den jyske højderyg, og hvor du har mulighed for at proviantere. Bagefter går du gennem Nedergård Skov, og syd herfor følger et smukt stykke mod Rørbæk Sø langs Groest Hede, der i slutningen af 2. Verdenskrig var modtagerplads for briternes våben-nedkastninger.

Herefter følger du en af Hærvejens mest oprindelige strækninger langs en grusvej, som er fredet for asfaltering. Strækningen emmer af historie, og man passerer gamle gravhøje og tidligere vejspor, der mange steder ligger som hulveje langs grusvejen. Rundt om ligger Danmarks største egekrat, og via en afstikker kan du opleve de piblende kilder, hvorfra landets to største åer, Gudenåen og Skjernåen, udspringer og løber i hver sin retning.

Ca. 2 km inden Kollemorten passerer du Øster Nykirke, der med sine 127 m.o.h. er Danmarks højest beliggende kirke. Kirken er bygget i 1150-1200 som valfartskirke til Skt. Peders Helligkilde, som ligger lige øst for kirken, og som pilgrimme har søgt for dens helbredende kræfter i årtusinder.

Dagens etape slutter i Kollemorten, hvor du bliver hentet og kørt til dit overnatningssted.

Overnatning: Give

5

Dag 5: Kollemorten til Jelling

Distance: 17½ km | Opstigning: 71 m | Nedstigning: 82 m | Tid: ca. 4½ t.

Efter morgenmad får du et lift tilbage til Kollemorten, hvor du sluttede gårsdagens vandring.

Dagens etape er nok den mindst spektakulære på turen, men til gengæld får man et godt indtryk af landbrugsdanmark og ender i hyggelige Jelling, hvor der venter spændende udforskning af vikingetidsmonumenter. På det meste af etapen går Hærvejen gennem et åbent landbrugslandskab med marker, gårde, traktorer og enkelte småskove. Tæt på Givskud passerer du Knudshøje, som er en samling fredede gravhøje fra den ældre Bronzealder (1800-1000 f.Kr.). Bagefter kommer du forbi Harresø Kro, der er fra 1609, hvilket gør den til en af de ældste bevarede kroer langs Hærvejen.

Din rute ender i kongebyen Jelling, der var en af landets vigtigste byer i vikingetiden. Jellingmonumenterne, der er en samlet betegnelse for Jelling Kirke, Jellingstenene og de to kæmpegravhøje, kom i 1994 på UNESCOs Verdensarvsliste og er Danmarks vigtigste kulturarvsmonument. Besøgscentret Kongernes Jelling fortæller historien om fundene.

Hvis du ønsker at forkorte dagens rute for at have bedre tid i Jelling, kan du bede dine værter om at sætte dig af længere nede på ruten.

Overnatning: Jelling

6

Dag 6: Afgang fra Jelling

Din hærvejsvandring fra Bølling Sø til Jelling er ved vejs ende. Tag evt. en ekstra overnatning i Jelling, så du har god tid til at udforske de mange spændende historiske monumenter.


Find vej til Silkeborg

Du kan tage toget til Silkeborg station, hvorfra der er knap 1½ km til dit hotel. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.
Hvis du er i bil, kan du parkere den ved dit sidste overnatningssted i Jelling, mens du vandrer. Fra Jelling kan du komme med tog til Silkeborg via Herning (1 t. 25 min.). Du kan også parkere bilen ved dit første overnatningssted i Silkeborg og på dag 2 køre til Engesvang station, hvor bilen kan stå parkeret, mens du vandrer.

Find vej fra Jelling

Der ligger en togstation i Jelling, hvorfra du kan komme videre til din næste destination. Planlæg din rute på www.rejseplanen.dk.
Hvis du er i bil, bliver du genforenet med den i Jelling, eller hvis den holder parkeret på Engesvang station, skal du med toget tilbage dertil.

Vandring i Nedergård Skov og Groest Hede
Udsigt over Bølling Sø
Bølling Sø
Vandring ved Bølling Sø
Udsigt over Bølling Sø
En lille ø i midten af Bølling Sø
Sepstrup Sande
Shelterplads i Vrads Sande
Solskinsvandring på Hærvejen i Vrads Sande
Træstammer og fuld sol i Vrads Sande
Solen skinner gennem træerne ved Vrads Sande
Vandring i Tingdalskoven
Nørre Snede Kirke
Nedergård Skov lige uden for Nørre Snede
Hærvejskilt i Søhalegård Plantage
Gudenåens udspring
Øster Nykirke lidt uden for Kollemorten er Danmarks højst beliggende kirke
Jelling Kirke og en af kæmpegravhøjene med Dannebrog på toppen
Jelling Kirke
Jellingstenene
Jelling Kro

Turanmeldelser

Der er ingen anmeldelser endnu.

Skriv en anmeldelse

Vurdering