5 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-september
Rejseperiode

Opdag den afvekslende og smukke natur langs Danmarks mest berømte vandrerute.

Indånd atmosfæren og se seværdighederne i Viborg – Jyllands gamle hovedstad.

Gå gennem store skovområder og hede langt fra verdens larm.

Oplev nogle af Danmarks smukkeste landskaber omkring Hald Sø og Dollerup Bakker.

Gå i Steen Steensen Blichers fodspor og besøg museet i hans gamle præstegård.

Oplev sagnomspundne historiske steder som Grathe Hede.


Hærvejen er Danmarks mest berømte og bedst beskrevne vandrerute. Fra middelalderen og op til jernbanens fremkomst var det den vigtigste rute gennem Jylland for transport af dyr og varer, for vandrende pilgrimme, for krigsherrernes hære og for kongerne og deres store følger. Ruten løber langs den jyske højderyg, som er vandskellet mellem Vesterhavet og Kattegat, hele vejen fra Viborg til Hamborg. Ved at benytte denne rute kunne man undgå de brede vandløb eller krydse dem tæt på deres udspring, hvor de stadig var lavvandede. I løbet af årene blev ruten forbedret med brolagte vadesteder, dæmninger og broer.

Hærvejen blev udpeget til Europæisk Kulturrute i 2010, og de omkringliggende byers turistbureauer har i fællesskab lavet en dedikeret hjemmeside med en detaljeret beskrivelse af ruten og de seværdigheder, man kommer forbi undervejs: www.haervej.dk.

På denne etape fra Viborg til Bølling Sø vrimler det med historiske minder. Landskabet er smukt og veksler mellem skov, hede, bakker og søer langt fra verdens larm. Nyd turen uden bagage med indlogering på hyggelige overnatningssteder.

5 DAGE / 4 NÆTTER Fra 2.999 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 1.200 kr.

INDKVARTERING

På denne tur kommer du til at overnatte på udvalgte B&B’s og en campingplads. Hvor det er muligt, forsøger vi altid at booke værelser med en suite-faciliteter, men på grund af begrænset kapacitet, kan nogle værelser være med fælles badeværelse på gangen. På campingpladsen bor man enten på værelse eller i hytte med adgang til fælles toilet og bad.

Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.

REJSEPERIODE 1. april til 31. oktober
INKLUDERET
4 overnatninger på B&B’s og campingplads
4 x morgenmad
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Viborg og fra Bølling Sø
Frokost og aftensmad
Drikkevarer og snacks
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Viborg

Viborg var Jyllands hovedby og magtcentrum i middelalderen. Byens første domkirke blev opført ca. 1150, og den nuværende med Joakim Skovgaards smukke kalkmalerier er fra 1876. Oplev middelalderstemningen i den hyggelige indre by, hvor du udover domkirken også finder flere historiske huse og gader. I Søndermarkskirken er der et 10 meter langt broderet tæppe med motiver fra Hærvejen.

Overnatning: Viborg

2

Dag 2: Viborg til Dollerup

Distance: 15 km | Opstigning: 147 m | Nedstigning: 146 m | Tid: ca. 4 t.

Din rute starter fra Viborg Station. Herfra vandrer du ad Hærvejsruten ud af Viborg og når i den sydvestlige ende af byen de brede skovstier i Liseborg Plantage. De næste otte km vandrer du ad stille skovveje gennem Viborg Hedeplantage, Viborg Krat og Langskov med de gamle krogede træer.

Senere når du den gamle Niels Bugges Kro, der ligger ved bredden af Hald Sø. Nordøst for Niels Bugges Kro på en odde i søen ligger resterne af en middelalderborg med flot udsigt over søen. 300-400 m nord for kroen ligger kursuscentret Hald Hovedgård, hvor man kan se resterne af gårdens fire forgængere, og hvor der i laden er en udstilling om områdets natur og kultur.

Du fortsætter nu godt 3 km langs med søen sydpå til de smukke Dollerup Bakker. Det meste af egnen omkring Hald Sø og Dollerup Bakker er fredet for at bevare den landskabelige skønhed.

Overnatning: Dollerup

3

Dag 3: Dollerup til Thorning

Distance: 16½ km | Opstigning: 124 m | Nedstigning: 86 m | Tid: ca. 4 t.

Kort efter du har forladt Dollerup, kommer du gennem den lille landsby Skelhøje og følger herefter stille skovstier gennem Stendal og Havredal Plantage, hvor du vil se mange fredede gravhøje. Ruten fortsætter langs Ulvedal Plantage, hvor der ligger en 4.000 år gammel langdysse, der er kendt som ’Jens Langknivs Hule’.

Efter Ulvedal Plantage tager du en afstikker på knap to kilometer væk fra Hærvejen ind til Thorning, hvor du kan besøge Blicheregnens Museum, der er indrettet i digterpræsten Steen Steensen Blichers tidligere præstebolig og giver en fin introduktion til egnen.

Overnatning: Thorning

4

Dag 4: Thorning til Bølling Sø

Distance: 19 km | Opstigning: 120 m | Nedstigning: 92 m | Tid: ca. 5 t.

Fra midten af Thorning begiver du dig videre på din vandring og passerer snart Haller Å, hvor man stadig kan se små hulveje efter de gamle vognspor ned mod åen. Efter yderligere et par kilometer når du frem til den i dag idylliske Grathe Hede, hvor Svend Grathe faldt i det berømte slag mellem Svend, Knud og Valdemar, og jyderne besejrede de skånske og sjællandske tropper.

Du vandrer videre gennem Kompedal Plantage, hvor militærnægterne i sin tid blev sendt på skovarbejde. Nu nærmer du dig Bølling Sø, som du kommer til gennem den smukke Stenholt Skov. Når du har indkvarteret dig på dit sidste overnatningssted, kan du evt. besøge det nærliggende Klosterlund Museum, hvor der kan ses fund fra Jyllands ældste bopladser (8.000 f.kr.).

Overnatning: Bølling Sø

5

Dag 5: Afgang fra Bølling Sø

Din hærvejsvandring fra Viborg til Bølling Sø er ved vejs ende, og du kan enten drage hjemad i bil eller med tog fra Engesvang station.

Find vej til Viborg

Du kan tage toget til Viborg station, hvorfra du kan gå til dit første overnatningssted. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.

Find vej fra Bølling Sø

Bølling Sø ligger blot få kilometer fra Engesvang station, som du kan komme til med tog. Planlæg din rute på www.rejseplanen.dk.

Sommervandring langs Hærvejen
Viborg Domkirke
Sct. Mogens Gade i Viborg er en af de ældste gader i Danmark
Hærvejen går gennem Viborg, og man kan derfor finde vandreskilte inde i byen
Hald Sø, Viborg
Hald Sø og Dollerup Bakker
Dollerup Bakker
Denne sektion af Hærvejen går gennem Dollerup Bakker med udsigt over Hald Sø
Hærvejen gennem Dollerup Bakker
Heste i Dollerup Bakker
Vandring på Sjørup Hede
Hærvejen, Stendal Plantage
Stendal plantage
Thorning Kirke
Vandreskilt og kornblomster langs Hærvejen
Marksti langs Hærvejen
Hærvejen passerer mange historiske steder som f.eks. Kong Knaps Dige
Skovsti på Hærvejen
En kort pause langs Hærvejen
Stenholt Skov
Smukt moselandskab langs Hærvejen

Turanmeldelser

Der er ingen anmeldelser endnu.

Skriv en anmeldelse

Vurdering