4 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Mærk historiens vingesus i en af Danmarks ældste byer og Jyllands gamle hovedstad Viborg.

Opdag den afvekslende og smukke natur langs Danmarks mest berømte vandrerute.

Nyd nogle af Danmarks smukkeste landskaber omkring Hald Sø og Dollerup Bakker.

Gå i Steen Steensen Blichers fodspor og besøg museet i hans gamle præstegård.

Oplev sagnomspundne historiske steder som Grathe Hede.


Vandring langs Hærvejen fra Viborg til Bølling Sø

Hærvejen er Danmarks mest berømte og bedst beskrevne vandrerute. Fra middelalderen og op til jernbanens fremkomst var det den vigtigste rute gennem Jylland for transport af dyr og varer, for vandrende pilgrimme, for krigsherrernes hære og for kongerne og deres store følger. Ruten løber langs den jyske højderyg, som er vandskellet mellem Vesterhavet og Kattegat, hele vejen fra Viborg til Hamborg. Ved at benytte denne rute kunne man undgå de brede vandløb eller krydse dem tæt på deres udspring, hvor de stadig var lavvandede. I løbet af årene blev ruten forbedret med brolagte vadesteder, dæmninger og broer.

Hærvejen blev udpeget til Europæisk Kulturrute i 2010, og de omkringliggende byers turistbureauer har i fællesskab lavet en dedikeret hjemmeside med en detaljeret beskrivelse af ruten og de seværdigheder, man kommer forbi undervejs: www.haervej.dk.

På denne etape fra Viborg til Bølling Sø kommer man tæt på både natur og historie. Det vrimler med historiske minder som gravhøje og gamle hulvejsspor, og mens man vandrer på den nu idylliske Grathe Hede, kan man tænke tilbage på middelalderens blodige slag mellem kongerne Svend og Valdemar, der udspillede sig her. Landskabet er smukt og veksler mellem skov, hede, bakker og søer langt fra verdens larm. Nær slutningen af den første etape vandrer man langs en af Hærvejens allersmukkeste strækninger i de bølgende Dollerup Bakker med en vidunderlig udsigt over Hald Sø.

4 DAGE / 3 NÆTTER Fra 2.999 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 900 kr.

INDKVARTERING

Da Hærvejen løber gennem en forholdsvis øde del af Danmark, er der ikke nogen hoteller langs ruten, og indkvarteringen på denne tur består derfor af tre B&B’er. To af dem er med fælles badeværelse på gangen (det ene kan opgraderes til et værelse med eget bad/toilet mod et mindre gebyr, hvis ledigt), og det tredje er med eget bad/toilet. Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.
REJSEPERIODE 1. april til 31. oktober
INKLUDERET
3 overnatninger
3 x morgenmad
Bagagetransport
Detaljeret rutebeskrivelse og kort
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra kl. 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Viborg og fra Engesvang
Frokost og aftensmad
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Viborg

Din vandreferie langs Hærvejen starter i Viborg, som var Jyllands hovedby og magtcentrum i middelalderen, hvilket den imponerende to-tårnede domkirke fra 1130 vidner om. Når du har indlogeret dig på din hyggelige B&B i hjertet af byen, kan du gå på opdagelse og opleve stemningen fra middelalderens Viborg i den hyggelige indre by omkring domkirken. Her finder du bl.a. den brostensbelagte Sct. Mogens Gade, der har flere huse, som kan dateres tilbage til Middelalderen. Besøg også Sortebrødre Kirke, der er den sidste rest af Sortebrødreklostret, og se det 10 meter lange broderede Hærvejstæppe med motiver fra Hærvejen i Søndermarkskirken. Det er værd at ankomme forholdsvist tidligt, så du har god tid til at udforske de mange seværdigheder.

Overnatning: Viborg

2

Dag 2: Viborg til Dollerup

Distance: 15 km | Opstigning: 150 m | Nedstigning: 150 m | Tid: ca. 4 t.

Du starter din vandring ad Hærvejen fra Viborg Station. Herfra følger du Hærvejen ud af Viborg og når i den sydvestlige ende af byen de brede skovstier i Liseborg Plantage. De næste 8 km vandrer du ad stille skovstier gennem Viborg Hedeplantage, Viborg Krat og Langskov.

Idet du nærmer dig Hald Sø går du forbi kulturcentret Hald Hovedgård, hvor der i laden er en udstilling om egnens natur og historie. Herefter når du den gamle Niels Bugges Kro, der oprindeligt var en mølle, som tilhørte hovedgården. Du fortsætter sydpå langs Hald Sø til de dejlige Dollerup Bakker, der er bevokset med krogede ege, enebær og hede. Dette er en af de smukkeste strækninger på Hærvejen med vidunderlige udsigter over de bølgende bakker med græssende heste og den dybblå sø. Etapen ender i den lille landsby Dollerup tæt ved den sydligste del af søen.

Overnatning: Dollerup

3

Dag 3: Dollerup til Thorning

Distance: 18½ km | Opstigning: 140 m | Nedstigning: 100 m | Tid: ca. 4½ t.

Fra Dollerup fortsætter du din vandring gennem den lille landsby Skelhøje, hvor du kan proviantere. Herefter følger et stykke langs marker, inden stille skovstier leder dig gennem Havredal og Stendal Plantage, hvor det vrimler med fredede gravhøje og gamle hulvejsspor. Stendal Plantage er den første statsplantage, anlagt i 1788 i forsøget på at opdyrke heden.

Ruten fortsætter i Ulvedal Plantage, hvor den fredløse Jens Langkniv i slutningen af 1500-tallet huserede og har fået en 5.500 år gammel langdysse opkaldt efter sig: Jens Langknivs Hule.

Etapen ender i Thorning, hvor du evt. kan besøge Blicheregnens Museum, der er indrettet i digterpræsten Steen Steensen Blichers tidligere præstebolig og giver en fin introduktion til egnen. Bagefter går du de sidste 2 km langs stille landeveje til dit overnatningssted.

Overnatning: Thorning

4

Dag 4: Thorning til Bølling Sø

Distance: 20 km | Opstigning: 135 m | Nedstigning: 120 m | Tid: ca. 5 t.

Efter morgenmad kan du enten gå eller få et lift af dine værter tilbage til Thorning. Herfra går du sydpå og kommer gennem landsbyen Nørre Knudstrup, inden du efter 3 km bliver genforenet med Hærvejen.

Kort efter passerer du Haller Å, hvor man stadig kan se hulvejsspor efter de gamle vogne ved vadestedet. Samme sted ligger Kong Knaps Dige, som er en 200 m lang forsvarsvold fra jernalderen. Det er også i dette område, at Slaget på Grathe Hede fandt sted. I dag er heden et idyllisk sted, men d. 23. oktober 1157 var det en kampscene, hvor en blodig borgerkrig blev afgjort mellem kongerne Svend Grathe og Valdemar den Store. Det var Valdemar, der løb med sejren, og Svend blev henrettet med et øksehug.

Du vandrer videre gennem Kompedal Plantage, hvor militærnægterne i sin tid blev sendt på skovarbejde, og dernæst gennem Stenholt Skov, for til sidst at nå den smukke Bølling Sø, der er berømt for fundet af moseliget Tollundmanden. Her finder du også Klosterlund Museum, hvor der kan ses fund fra Jyllands ældste bopladser fra 8.000 f.Kr.

Fra Engesvang station, der ligger tæt på Bølling Sø, kan du enten drage direkte hjemad med toget eller hente din bil, hvis du har parkeret den her. Du kan også tage toget tilbage til Viborg, hvis du har din bil stående der. Hvis du ønsker en ekstra overnatning efter din sidste vandredag, kan vi booke overnatning til dig på en B&B i Engesvang eller på et hotel i Silkeborg (det tager 10 min. i tog fra Engesvang til Silkeborg).

Find vej til Viborg

Dit første overnatningssted ligger kun 1 km fra Viborg Station, som du kan komme til med tog. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.
Hvis du er i bil, kan du køre til Engesvang Station og parkere bilen her, mens du vandrer. Fra Engesvang kan du tage toget til Silkeborg (10 min.), hvorfra du kan komme videre til Viborg med bus (ca. 1 t.). Du kan også parkere ved Viborg Station og tage toget tilbage dertil efter turen.

Find vej fra Engesvang

Fra Engesvang Station kan du komme videre med tog. Der er bl.a. direkte forbindelse til Herning, Silkeborg og Aarhus. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.
Hvis du er i bil, bliver du genforenet med den i Engesvang eller kan tage toget tilbage til den i Viborg.

Vandresti langs Bølling Sø
Viborg Domkirke
Sct. Mogens Gade i Viborg er en af de ældste gader i Danmark
Hærvejskilt i Viborg
Efterårsudsigt over Hald Sø
Hald Sø og græssende heste i Dollerup Bakker
Dollerup Bakker og Hald Sø
Hærvejen ved Dollerup Bakker og Hald Sø
Hærvejen gennem Dollerup Bakker
Heste i Dollerup Bakker
Hærvejsvandring mellem Dollerup og Thorning
Vandring i Stendal Plantage
Hærvejstien gennem Stendal Plantage
Thorning Kirke
Vandreskilt og kornblomster matcher langs Hærvejen
Marksti langs Hærvejen
Hærvejen passerer mange historiske steder som f.eks. Kong Knaps Dige
Skovsti på Hærvejen
En kort pause langs Hærvejen
Vandring gennem Stenholt Skov
Moselandskab langs Hærvejen

Turanmeldelser

4.67 baseret på 3 anmeldelse
23/09/2022

Skøn tur, meget smuk og varieret terræn. Sjove og forskellige værter på overnatningsstederne. God morgenmad.
Alt fungerede godt, materialet og GPS i top .
Turen kan vi anbefale👍

18/05/2022

Vi havde en dejlig tur. Alt fungerede fint, og der var styr på det hele.
Fine beskrivelser og godt gennemtænkt materiale.
Vi tager gerne på tur igen. Tak for skøn tur.

16/07/2021

Jeg vil klart anbefale Wild rover travel, hvis jeg skal på vandring igen. Jeg kunne mærke, at de selv har gået turen fra Viborg til Jelling, da deres turbeskrivelse passer virkelig godt, og deres oversigtskort er let overskuelige, og er nemme at have i en lille taske på maven, så de er hurtige at finde frem. Alt i alt, en virkelig godt tilrettelagt tur.

Skriv en anmeldelse

Vurdering