4 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-september
Rejseperiode

Himmelbjergruten gennem Søhøjlandet

Gå hele vejen til toppen af Danmarks mest berømte ”bjerg” og udforsk de smukke søer og skove i et af de mest naturskønne områder af Jylland. Med mere end 50 søer og et kuperet skovareal, der strækker sig over mere end 224 km², er Søhøjlandet omkring Silkeborg et eldorado for vandrere.

Tag på en himmelsk vandreferie gennem Det Midtjyske Søhøjland med de blanke søer og bakkede skove.

Bestig Danmarks mest berømte ”bjerg” og nyd den enestående udsigt over Søhøjlandet.

Udforsk charmerende Silkeborg, der er en af Danmarks smukkest beliggende byer.

Gå langs Gudenåen og nyd de fabelagtige udsigter over søerne til Himmelbjerget.

Mulighed for at forkorte etaperne med verdens ældste kulfyrede hjuldamper Hjejlen.


Himmelbjergruten er en af Danmarks smukkeste vandreruter, og den er særdeles velafmærket og let at følge. Med udsigt over Knudsø starter turen i Ry på Knudhule Badehotel, kåret til Danmarks bedste badehotel i 2019.

Du starter din første vandredag med at tage en kort tur (5 min.) med det lokale tog til landsbyen Laven. Herfra følger du Gudenåen gennem det berømte søhøjland i et smukt, varieret skovterræn. Etapen kulminerer med bestigningen af Himmelbjerget; det i folkemunde højeste og mest berømte ”bjerg” i Danmark. Du overnatter enten lige ved Himmelbjerget eller i den charmerende nærliggende landsby Gammel Rye.

Næste morgen går du tilbage til Julsø neden for Himmelbjerget, hvorfra du følger en fredfyldt sti langs søens bred hele vejen til Søhøjlandets hovedstad Silkeborg. Her finder du mange spændende turistattraktioner som f.eks. Museum Jorn, AQUA Akvarium & Dyrepark og Museum Silkeborg, hvor du kan se Tollundmanden. Hvis du gerne vil forkorte turen lidt, kan du hoppe ombord på en af Hjejleselskabets gamle, hyggelige turbåde, der lægger til flere steder mellem Himmelbjerget og Silkeborg.

Din sidste vandredag bringer dig fra Silkeborg tilbage til Laven langs en smuk sti, der snart går helt nede ved Gudenåen med udsigt til Himmelbjerget og snart gennem varieret skovterræn. I Laven stiger du atter ombord på det lokale tog og tager den korte tur tilbage til Knudhule Badehotel i Ry.

4 DAGE / 3 NÆTTER Fra 2.999 kr. pr. person i dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende.

INDKVARTERING

På denne tur kommer du til at overnatte på rigtig gode, hyggelige hoteller med lækker morgenmad inkluderet.

Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.

REJSEPERIODE 15. april til 15. september med start tirsdag, onsdag, torsdag, fredag eller lørdag.
INKLUDERET
3 overnatninger på hotel
3 x morgenmad
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse
GPS tracks
24 timers telefonassistance
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til og fra Ry
Frokost og aftensmad
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks, drikkepenge etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Ry

Din vandreferie starter i Ry, hvor du indkvarteres på Knudhule Badehotel, der ligger ca. 2 km fra centrum ned til Knudsø. Knudhule Badehotel er blevet kåret som årets badehotel i 2019. Der er mulighed for badning i Knudsø, og der er minigolf ved hotellet. Nyd aftensmaden i hotellets gode restaurant (ikke inkluderet i prisen).

Hvis du er i bil, kan du køre til Knudhule Badehotel og parkere bilen her, indtil du kommer tilbage fra vandreturen. Hvis ikke du har bil, kan du tage toget til Ry station, hvorfra du enten kan tage en taxa eller vandre de godt 2 km til hotellet.

Overnatning: Ry

2

Dag 2: Laven til Gammel Rye

Distance: 14 km | Opstigning: 200 m | Nedstigning: 80 m | Tid: ca. 4 t.

Din første vandredag starter med en kort togtur (5 min.) til den nærliggende landsby Laven. Herfra vandrer du først langs den østlige bred af den fredfyldte sø Julsø, herefter gennem skov og eng og gennem den lille landsby Alling, inden du når den nordlige bred af Birksø. Du fortsætter så rundt om Birksø og videre vestpå ad skovstier mod Himmelbjerget. Efter en stigning på 125 m når du op til toppen af Himmelbjerget (147 m), hvor du kan nyde en fantastisk udsigt ud over søerne. Besøg de små boder, der sælger souvenirs og snacks og læs om de historiske folkemøder på bjerget. Du kan også gå op i Himmelbjergtårnet for at få den ultimative udsigt over Søhøjlandet.

Når du er færdig med at nyde området omkring Himmelbjerget, går du i knap fire kilometer ad små, fine skovstier, til du når den hyggelige landsby Gammel Rye, hvor du skal overnatte.

Overnatning: Gammel Rye

3

Dag 3: Gammel Rye til Silkeborg

Distance: 17 km | Opstigning: 195 m | Nedstigning: 307 m | Tid: ca. 5 t.

Du vandrer tilbage gennem skoven til Himmelbjerget. Herfra vandrer du ned til bredden af Julsø, hvor færgerne lægger til ved det nu nedbrændte Hotel Julsø. Du fortsætter ad en lille sti, der løber helt nede langs Julsø med meget smuk udsigt ud over søen. Efter et par kilometer bevæger du dig lidt væk fra søen og følger en stille skovsti, inden du vender tilbage til bredden af Julsø og Gudenåen. Kort herefter når du frem til Skyttehusets Camping, der ligger lige ned til søen ved Svejbæksnævringen. Her kan du nyde en forfriskning i caféen, der har en skøn sø-udsigt. Det er også muligt at tage en lille soldrevet færge eller leje en robåd og ro over til den anden side af Svejbæksnævringen (88 m bred) til Ålekroen – en af Danmarks gamle hyggelige kroer, kendt for sin gode mad.

Herefter vandrer du langs Borre Sø med en anden sø, Slåensø, på din venstre hånd. Slåensø er en af de reneste søer i Danmark, og er et skønt sted at bade, hvis du har tid og lyst. Du fortsætter langs tangen mellem Brassø og Vejlsø og når herefter til dit skønne overnatningssted i Søhøjlandets hovedstad Silkeborg. Når du har indlogeret dig kan du udforske byen og nogle af dens spændende turistattraktioner som AQUA Akvarium & Dyrepark, Museum Jorn og Museum Silkeborg med Tollundmanden.

Hvis du ønsker at afkorte dagens vandring, har du mulighed for at tage med en af de historiske turbåde, der sejler op og ned ad Silkeborgsøerne og lægger til flere steder langs dagens rute.

Overnatning: Silkeborg

4

Dag 4: Silkeborg til Laven

Distance: 18 km | Opstigning: 173 m | Nedstigning: 174 m | Tid: ca. 5 t.

I dag vandrer du ud af Silkeborg ad Himmelbjergruten langs jernbanen over Gudenåen til den nordlige side, hvor du følger stien helt nede ved Gudenåen ud mod Sejs med udsigt til færger og kanoer ude på åen. Efter otte spektakulære kilometer langs Gudenåen når du frem til Sejs/Svejbæk, hvor der er mulighed for at spise frokost på den gamle kro Ludvigslyst, eller du kan tage en afstikker på 600 m ned til den hyggelige Ålekroen ved Svejbæksnævringen.

Fra Svejbæk bevæger du dig ad stien væk fra Gudenåen og vandrer gennem et stort skovområde op i 120 meters højde, inden det atter går nedad til Julsøs bred. En sti langs søen fører dig tilbage til den lille togstation i Laven, hvor du startede din vandring ad Himmelbjergruten. Herfra er der kun en 5 minutters togtur tilbage til Ry, hvor du enten kan vælge at tage endnu en overnatning på Knudhule Badehotel eller drage hjemad i bil eller med tog.

Find vej til Knudhule Badehotel i Ry

/ Du kan enten køre i bil til Knudhule Badehotel, eller du kan tage toget til Ry Station, hvorfra du enten kan tage en taxa eller vandre de ca. 2 km til hotellet.

Skovvandring langs Himmelbjergruten med udsigt til Himmelbjerget
Himmelbjergruten.
Stien, der fører til eller fra toppen af Himmelbjerget
Vandring fra Himmelbjerget mod Julsø
Verdens ældste aktive hjuldamper Hjejlen på Julsø
Udsigt over Borre Sø.
Vandring ad Himmelbjergruten forbi shelterplads og bålsted.
Vandring langs Borre Sø.
Svejbæk Færgegård.
Svejbæksnævringen med udsigt over til Aalekroen.
Anløbsstedet for Hjejleselskabets rutebåde ved Svejbæksnævringen. På den anden side ses Aalekroen.
Infoskilt med kort over Himmelbjergruten
Skovvandring, Himmelbjergruten.
Hjejlen og Hjejlekiosken, Silkeborg.
Slåensø er Danmarks reneste sø og skøn at bade i
Vandrer, bøgeblade og stråtækt bindingsværkshus på Himmelbjergruten.
På Himmelbjergruten kommer man tæt på Paradiset!
Skov nær Himmelbjerget.
Træbro på Himmelbjergruten.
Både på Gudenåen.
Smuk solnedgang set fra Himmelbjerget

Turanmeldelser

4.00 baseret på 1 anmeldelse
23/07/2019

Veltilrettelagt tur i varierende landskab i en af de smukkeste egne af Danmark. Variation var der også i overnatningsstederne – fra badehotel til camping – og alle steder mødte vi venlige og imødekommende værter. Gå ikke glip af et måltid på Knudhule Badehotel.

Skriv en anmeldelse

Vurdering