8 dage
Varighed
Moderat
Sværhedsgrad
Grækenland
Sted
hele året
Rejseperiode

Vandring ad bjergtagende stier mellem knejsende bjerge og dybe slugter.

Besøg gamle freskodækkede klostre, der klynger sig til Louisios-kløftens klippevægge.

Kryds den ældgamle Zarzi-bro over den stille Mylaon-flod.

Opdag den lille skjulte kirke og eremitage Sfyrida.

Overnat i traditionelle bjerglandsbyer i et spændende, uspoleret hjørne af Grækenland.


Vandring ad Menalon Trail: Selvguidet vandreferie i Arkadien

Den velafmærkede 75 km lange Menalon Trail løber gennem den smukke region Arkadien i hjertet af halvøen Peloponnes. Ruten strækker sig fra Stemnitsa til Lagkadia via Lousios-kløftens dramatiske landskab, de vestlige skråninger af Menalonmassivet, Mylaon-floddalen og Gortynia-bjergene. Selvom denne del af Grækenland er forholdsvis uopdaget af turister, er det en af de rigeste, når det kommer til kulturarv og fantastiske landskaber.

The Menalon Trail er en godt vedligeholdt vandrerute, som er etableret af en gruppe lokale frivillige for at sætte større fokus på områdets skønhed og historiske betydning. Den spektakulære sti var den første i Grækenland, der blev certificeret af European Ramblers’ Association (ERA) og det ovenikøbet som en ’Leading Quality Trail – Best of Europe’.

Ruten består af seks etaper. Den starter i landsbyen Stemnitsa og fører gennem yderligere otte landsbyer, inden den ender i Lagkadia. Via den dramatiske Lousios-kløft med sine imponerende klostre, der klynger sig usikkert til klippevæggene, når du Dimitsana. Herfra fortsætter du gennem tykke skove via Zygovisti, over Bilani-bjergpasset til den afsidesliggende landsby Elati. På vej ned fra Elati følger du den stille Mylaon-flod, passerer flere gamle vandmøller og en billedskøn stenbro. Videre går det gennem fredfyldte skove, hvor du kommer forbi et stort klosterkompleks efterfulgt af en godt skjult eremitage, inden du når Magouliana. Langs floden Potamia kommer du til Valtesiniko, som er en pragtfuld landsby i Gortynia-bjergene bygget i amfiteaterstil. Den sidste etape leder dig gennem åbne marker med valnøddetræer og små hytter til Lagkadia, hvor ruten ender.

8 DAGES VANDREFERIE Fra 4.799 kr. pr. person i dobbeltværelse*.

*Tillæg for dobbeltværelse med to enkeltsenge: 250 kr. pr. person.
*Højsæsontillæg i travl perioder.
*Rabat for grupper på tre eller flere personer. Kontakt os for pris.

*Solotillæg for enkeltrejsende.

REJSEPERIODE Hele året. De bedste vandreperioder er slutningen af april til slutningen af juni samt september og oktober. I jule og august er gennemsnitstemperaturen 32 grader. Det er også en god vinterdestination.
INDKVARTERING 7 overnatninger med morgenmad. Alle indkvarteringsstederne er omhyggeligt udvalgt på baggrund af lokation, atmosfære og service. Værelser er med eget bad/toilet. De fleste overnatninger er i traditionelle pensionater i landsbyerne med restauranter i nærheden. I den lille afsidesliggende landsby Elati kommer du til at bo i familien Anagnostous private hus. Værten taler engelsk og er kendt for sin fortrinlige forplejning. I Lagkadia kommer du til at bo på et godt hotel i midten af landsbyen.

De overnatningssteder vi normalt benytter, er listet nedenfor.

Det er muligt at booke ekstra overnatninger alle stederne.

INKLUDERET
7 x overnatninger med en suite-faciliteter
7 x morgenmad
Bagagetransport mellem overnatningsstederne
Digital rutebeskrivelse (på engelsk)
GPS tracks
Navigationsapp
24 timers telefonassistance
IKKE INKLUDERET
Fly og rejseforsikring
Frokost og aftensmad
Taxaer og offentlig transport
Lokale turistafgifter
Entrébilletter o.l.
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Printet kopi af turmaterialer sendt med posten (200 kr.)
Transport fra lufthavnen i Athen til busterminal
Transport fra rutebilstationen i Tripoli til Stemnitsa
Transport fra Lagkadia til rutebilstationen i Tripoli
Ekstra overnatninger
Enkeltværelse(r)
SVÆRHED Denne tur har sværhedsgraden moderat og er for vandrere, der er i god form. Moderate dagsvandringer er blandet med mere krævende etaper. Vandringerne tager mellem 4-7 timer (ekskl. pauser) på gode, velholdte (indimellem stenede) stier i et bakket/bjergrigt terræn.
1

Dag 1: Ankomst til Stemnitsa

Den smukke landsby Stemnitsa ligger i 1.100 meters højde på den vestlige skråning af Mainalo-bjergene. Den er kendt for sine traditionelle stenhuse og byzantinske kirker samt de mange dygtige kunsthåndværkere, der i årevis har produceret fantastisk guld- og sølvarbejde. Der er vidunderlige udsyn over landsbyen og Lousios-kløften fra Kastro-bakken. Byen har et godt udvalg af restauranter og caféer, og på det centrale torv kan du besøge Menalon Trails kontor og få en kort briefing, inden du begiver dig af sted på din vandring.

Overnatning i Stemnitsa.

2

Dag 2: Stemnitsa via Lousios-kløften til Dimitsana

Distance: 13 km | Opstigning: 780 m | Nedstigning: 910 m | Tid: ca. 5 t.

Fra Stemnitsa zigzagger den smukke sti sig ned til dalen. Herfra følger du en gammel muldyrsti til det imponerende Prodromos-kloster, der er bygget direkte ind i siden af de høje klipper. Når du har besøgt klosteret, fortsætter du langs stien, der krydser kløften. Du kan gå op til det gamle Philosophou-kloster (fra år 963), inden du fortsætter til det nye Philosophou-kloster (fra 1691). Herefter følger du Lousios-floden gennem frodig vegetation mod Dimitsana. Du krydser floden via Tzani-broen og kommer til et interessant friluftsmuseum om vandkraft ved de gamle vandmøller og krudtmøller, som bragte berømmelse og rigdom til Dimitsana, der er bygget på ruinerne af oldtidsbyen Teuthis.

Overnatning i Dimitsana.

3

Dag 3: Dimitsana til Elati

Distance: 19½ km | Opstigning: 1.215 m | Nedstigning: 995 m | Tid: ca. 7 t.

Dagens rute er lang, men meget udbytterig! Strækningen fra Dimitsana til Zigovisti starter med en blid opstigning fra Lousios-dalen til udkanten af en fyrskov. Fra St. Paraskevi-kirken kan du nyde pragtfulde udsigter over Lousios-floden og de tre landsbyer Dimitsana, Paliochori og Zatouna, der træder frem i det skovklædte landskab. Du fortsætter via stier og jordveje gennem gamle landbrugsmarker til bjerglandsbyen Zygovisti. Landsbyen spillede en vigtig rolle i Den Græske Frihedskrig i 1821, hvilket mindes med en stor marmorbog på torvet.

Efter en pause på den lokale café fortsætter du over den vestlige del af Menalonmassivet. Først gennem en smuk slugt til kirken Agios Georgios og en tilstødende kilde, så opad gennem tykke skove til Bilali-passet. Herfra har du mulighed for at bestige Pliovouni, som med sine 1.643 m er den højeste top på denne rute.

Efter denne krævende sektion går det nedad langs små veje og stier, forbi fontæner og kapeller, til den lillebitte bjerglandsby Elati.

Overnatning i Elati.

4

Dag 4: Elati til Vytina

Distance: 9 km | Opstigning: 350 m | Nedstigning: 500 m | Tid: ca. 3 t.

I dag har du en chance for at komme dig oven på gårsdagens strabadser med en noget kortere tur. Hvis du har lyst, kan du besøge Elatis træværksted, inden du bevæger dig ned til Milaon-flodens flodleje. Du kommer forbi Pirgaki-kilderne – som forsyner landsbyen Vytina med vand – efterfulgt af en stenfontæne, hvor det er dejligt at holde en pause.

Længere fremme langs floden bliver vegetationen endnu mere frodig, og du finder dig selv omgivet af høje platantræer. Du går forbi efterladte vandmøller og krydser en køn træbro, hvorefter du forlader dalen og zigzagger op ad en stenet sti til Artotsi-fontænen. Tæt herved finder du Agia Paraskevi-kirken, hvorfra der er fantastiske udsigter over dalen og bjergene. Til sidst når du den billedskønne landsby Vytina, der som regionens hovedby har mange forskellige faciliteter og gode restauranter.

Overnatning i Vytina.

5

Dag 5: Vytina via Zarzi-broen til Nymfasia

Distance: 12 km | Opstigning: 630 m | Nedstigning: 830 m | Tid: ca. 4 t.

Fra Vytina skal du finde tilbage til Artotsi-fontænen, hvorfra du følger en nedadgående zigzagsti til Mylaon-floddalen. Nu følger du floden i nordgående retning og kommer over den smukke enkeltbuede Zarzi-bro, hvorefter det går gradvist opad til det gamle Vytina. Her er du tilbage på Menalonstien, der leder dig ned i en kløft og over en stenbro, der engang sikrede forbindelsen mellem Vytina og de vestlige Gortynia-landsbyer. Stien fører ned i endnu en kløft, inden det går opad til den lille landsby Nymfasia. Du finder dit overnatningssted lige før Kernitsas-klosteret.

Overnatning i Nymfasia.

6

Dag 6: Nymfasia via Magouliana til Valtesiniko

Distance: 16 km | Opstigning: 1.200 m | Nedstigning: 930 m | Tid: ca. 5½ t.

I dag lægger du ud med at vandre gennem en dejlig egeskov til Kernitsa-broen. Derfra går du op ad en stejl sti til Kernitsas-klostret, som er et stort kompleks omgivet af velholdte terrasserede marker. Det er et af de ældste klostre i Grækenland. Bagefter går du gennem en tyk fyrskov og kommer til Sfyrida-eremitagen. Du krydser foden af den lange stejle Kastro-skråning og passerer Gavros-kilden, inden du når den lille landsby Magouliana. Med en beliggenhed i 1.250 meters højde er det den højeste beboede landsby i Peloponnes. Her kan du tage dig en velfortjent pause på en lokal café.

Kort efter du har forladt Magouliana, kommer du til et fantastisk udsigtspunkt omgivet af små stenbygninger. Du fortsætter nedad forbi et gammelt sanatorium og følger så en god sti langs et flodleje til landsbyen Valtesiniko. I midten af byen, som er kendt for sine træskærere, er der mange gode restauranter at vælge imellem, når du skal ud at finde aftensmad.

Overnatning i Valtesiniko.

7

Dag 7: Valtesiniko til Lagkadia

Distance: 14 km | Opstigning: 810 m | Nedstigning: 980 m | Tid: ca. 5 t.

Fra vejen oven over Valtesiniko kan du nyde pragtfulde udsyn over de nordlige sletter. Du følger en sti langs en højderyg, hvor du finder Valtesinikos byzantinske fæstning. Herefter bevæger du dig nedad gennem et åbent landskab med skønne udsigter over den lille landsbykirke Agia Triada. Ruten fører nu gennem en omfattende fyrskov, og du optjener et par højdemeter, inden det atter går nedad til Krya Vrysi-fontænen. Så går det lidt opad, og snart kan du se Lagkadia forude. Du fortsætter gennem marker, forbi en lille kilde og kommer endelig til Rapi-vandmøllerne i udkanten af Lagkadia.

Menalonstien ender i hjertet af Lagkadia, der er kendt som ’stenbyggernes landsby’.

Overnatning i Lagkadia.

8

Dag 8: Afgang

Din vandreferie på Menalon Trail er ved vejs ende, medmindre du har booket ekstra overnatninger. Vi hjælper gerne med at arrangere en taxa til Tripoli, hvorfra du kan komme videre med en direkte bus til Athen.


Find vej til Stemnitsa

  Den lufthavn, der ligger tættest på Menalonstien er Athens lufthavn.
Fra lufthavnen i Athen tager det ca. 3 timer med bus til Stemnitsa (via Tripoli). Først tager du den direkte ekspresbus fra lufthavnen til Kifissou-busterminalen. Herfra går der en direkte bus til Tripoli ca. en gang i timen. Fra busterminalen i Tripoli kommer du videre med en taxa, som du enten selv kan hyre på stedet eller bestille på forhånd gennem os.
  Vi kan også arrangere en taxa direkte fra lufthavnen i Athen til Stemnitsa. Kontakt os, hvis du er interesseret i denne løsning.

Find vej fra Lagkadia

Fra Lagkadia skal du først med taxa til Tripoli (vi kan booke en til dig på forhånd). Fra busterminalen i Tripoli er der en direkte bus til Athen en gang i timen. Det tager ca. 3 timer.
  Vi kan også arrangere en taxa direkte fra Lagkadia til lufthavnen i Athen. Kontakt os, hvis du er interesseret i denne løsning.

Vi gør vores bedste for at holde ovenstående info opdateret, men der sker ofte ændringer i såvel køreplaner som priser, og vi kan derfor ikke garantere, at vi har den nyeste info. Vi anbefaler, at du selv tjekker op på forbindelserne. Brug f.eks. rome2rio.com, som er et rigtig godt redskab til at finde ud af, hvordan man kommer fra A til B. Hvis du skal booke fly, anbefaler vi Google Flights.

Menalon Trail vandreferie
Stemnitsa
Vandring på The Menalon Trail
Lousios-kløftens dramatiske landskab
Det imponerende Prodromos-kloster
Det gamle Philosophou-kloster (c) Roman Klemtschitz / Wikimedia Commons
Det nye Philosophou-kloster (fra 1691)
Vandring på The Menalon Trail
Dimitsana

Turanmeldelser

5.00 baseret på 1 anmeldelse
23/05/2022

Odense 22 maj 2022
Menalon Trail en anbefaling

Vandretur i Grækenland, det lyder som en meget varm plan, men hvis man tager til bjerg-egnene Arcadia på Peloponnes og vandrer i 900-1500 m højde i maj måned, så er det helt perfekt. Vi havde dejligt vejr 15-25 grader, lidt skyet men mest sol, der faldt en del regn da vi var ankommet til vores sidste overnatning i Lagkadia.

Vi fik bagagen bragt med S-Cape, det fungerede perfekt, overnatningsstederne kendte ruten og sørgede for at bagagen stod klar når vi kom frem. Vi har været på mange vandreture rundt i Europa før, denne udmærker sig ved, at der her i foråret er et væld af blomster (vild med vilje overalt !), fugle med masser af sangstemmer, samt masser af honningbier, men ingen myg. Vi gik mest på små bjergstier, i skovene, på bjergryggene, langs vandløb, i det hele taget meget varieret terræn. Ruten er meget velmarkeret, og kan sagtens følges selvom om man er på sin første selv-guidede tur. Vi mødte ikke mange andre vandrere, men i de små byer hilste vi på venlige og imødekommende grækere, købte kaffe, øl, vin og lokal græsk mad på den lokale taverne, til en meget overkommelig pris.

Vi overnattede i små hoteller, B&B og guest houses med meget venlige værter. Vi havde 7 overnatninger og 6 vandredage, turene var på 12-22 km længde, så der var god mulighed for også at øve sig på det græske alfabet. Vi besøgte undervejs et par klostre udhugget/opbygget i klipperne, hvor der fortsat boede munke som bød på kaffe. Vi besøgte desuden et egnsmuseum om vandkraft i de græske bjergegne.

Det var nemt at komme fra Athen til Tripoli med Bus find bustiderne på : http://www.hri.org/infoxenios/GNTO/ktel.html

Når du skal finde bussen har du brug for det græske alfabet

TRIPOLI= ΤΡΙΠΟΛΗ Tripoli = Τρίπολη

ATHEN= ΑΘΗΝΑ Athen= Αθήνα

Vi har rejst med Wild Rover Travel, de bookede overnatninger, taxi fra Tripoli til Stemnitsa, samt arrangerede bagagetransporten.

Vi vil meget anbefale turen til alle der drømmer om at vandre i Grækenland, også hvis man indtil nu har tænkt det ville være for varmt. I maj måned er der dejligt i de græske bjerge.

Skriv en anmeldelse

Vurdering