8 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Opdag den afvekslende og smukke natur langs to af Danmarks mest berømte vandreruter.

Oplev og overnat i søernes by Silkeborg, der er en af Danmarks smukkeste byer.

Gå i de gamle pramdrageres fodspor ad den nyligt renoverede Trækstien langs Gudenåen.

Bo på de gamle pramdragerkroer med hyggelig stemning og god mad.

Indånd atmosfæren og se seværdighederne i Viborg – Jyllands gamle hovedstad.

Følg Hærvejen i fodsporene af konger, soldater, købmænd og pilgrimme.

Oplev sagnomspundne historiske steder som Grathe Hede langt fra verdens larm.


Vandring fra Silkeborg til Bølling Sø: selvguidet vandretur

Din tur starter i Søhøjlandets hovedstad Silkeborg, hvor der er spændende turistattraktioner som f.eks. Museum Jorn og AQUA Akvarium & Dyrepark. Det kan også anbefales at sejle en tur med Hjejlen, der er verdens ældste kulfyrede hjuldamper.

Fra Silkeborg går du langs Gudenåen ad den gamle pramdragersti, der er kendt som Trækstien, hvor pramdragerne i 2. halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet trak fladbundede pramme med varer mellem Silkeborg og Randers. Du vandrer gennem fredfyldt natur langs bredderne af Gudenåen og tilstødende søer og overnatter på de hyggelige gamle pramdragerkroer.

På den sidste strækning mod Bjerringbro vandrer du langs Tange Sø, der er Danmarks største kunstige sø. For enden af søen ligger Danmarks største vandkraftværk, hvor du kan besøge Energimuseet. Efter endnu nogle kilometers vandring langs Gudenåen når du Bjerringbro. Herfra tager du toget videre til Jyllands gamle hovedstad Viborg, hvorfra du næste dag vandrer videre ad Hærvejen, der er Danmarks mest berømte og bedst beskrevne vandrerute.

Fra middelalderen og op til jernbanens fremkomst var Hærvejen den vigtigste rute gennem Jylland for transport af dyr og varer, for vandrende pilgrimme, for krigsherrernes hære og for kongerne og deres store følger. Ruten løber langs den jyske højderyg, som er vandskellet mellem Østersøen og Kattegat, hele vejen fra Viborg til Hamborg. Ved at benytte denne rute kunne man undgå de brede vandløb eller krydse dem tæt på deres udspring, hvor de stadig var lavvandede. I løbet af årene blev ruten forbedret med brolagte vadesteder, dæmninger og broer.

Hærvejen blev udpeget til Europæisk Kulturrute i 2010, og de omkringliggende byers turistbureauer har i fællesskab lavet en dedikeret hjemmeside med en detaljeret beskrivelse af ruten og de seværdigheder, man kommer forbi undervejs: www.haervej.dk.

På etapen fra Viborg til Bølling Sø vrimler det med historiske minder. Landskabet er smukt og veksler mellem skov, hede, bakker og søer langt fra verdens larm.

8 DAGE / 7 NÆTTER Fra 4.999 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 1.300 kr.

INDKVARTERING

På denne tur kommer du til at overnatte på udvalgte B&B’s, en campingplads, to kroer og et hotel. Kroerne og hotellet er med en suite-faciliteter. På de B&B’s vi samarbejder med, forsøger vi altid at booke værelser med en suite-faciliteter, men pga. begrænset kapacitet, kan nogle værelser være med fælles badeværelse på gangen. På camping- pladsen bor man enten på værelse eller i hytte med adgang til fælles toilet og bad.

Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.

REJSEPERIODE 1. april til 31. oktober
INKLUDERET
7 overnatninger
7 x morgenmad
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Silkeborg og fra Bølling Sø
Transport fra Bjerringbro til Viborg
Frokost og aftensmad
Drikkevarer og snacks
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Silkeborg

Din vandreferie starter i Silkeborg, hvor du indlogerer dig på et godt hotel. Hvis du har mulighed for det, så kom tidligt, så du har tid til at udforske den charmerende by, som har meget at byde på. Du kan f.eks. se moseliget Tollundmanden på Museum Silkeborg, besøge kunstmuseet Museum Jorn eller AQUA, eller du kan tage en tur med verdens ældste kulfyrede hjuldamper Hjejlen eller en af de andre historiske rutebåde, der sejler op og ned ad de smukke Silkeborgsøer.

Overnatning: Silkeborg

2

Dag 2: Silkeborg til Svostrup

Distance: 15 km | Opstigning: 62 m | Nedstigning: 70 m | Tid: ca. 4 t.

På din første vandredag forlader du Silkeborg og går ad den gamle pramdragersti, også kaldt Trækstien, der går hele vejen fra Silkeborg til Randers langs Gudenåen. Pramdragerstien blev især benyttet i anden halvdel af 1800-tallet efter anlæggelsen af Papirfabrikken i Silkeborg i 1844 til transport af varer mellem Silkeborg og Randers. Varerne blev trukket på fladbundede pramme ad Gudenåen af pramdragere eller af heste.

Stien er blevet renoveret de seneste år for over 5 mio. kr., så man nu stort set hele sæsonen kan vandre tørskoet frem til Svostrup. På det første stykke vandrer du langs Silkeborg Langsø og fortsætter herefter langs Gudenåen i dens naturlige å-størrelse, indtil den kort før Svostrup breder sig ud i Sminge Sø, der er berømt for sit fugleliv, som man kan iagttage fra det opstillede fugletårn. I Sminge Sø forenes to af Danmarks store åer, idet Gjern Å har sit udløb her. Kort efter når du den gamle pramdragerkro Svostrup Kro, hvor du ligesom pramdragerne skal have et velfortjent hvil med mad og drikke.

Overnatning: Svostrup

3

Dag 3: Svostrup til Kongensbro

Distance: 10 km | Opstigning: 41 m | Nedstigning: 44 m | Tid: ca. 3 t.

På din anden vandredag fortsætter du ad Trækstien mod Kongensbro. Denne del af Trækstien har ofte været oversvømmet, men er i foråret 2019 blevet renoveret og hævet, så dette stykke nu fremstår smukt og forhåbentlig tør i det meste af sæsonen.

Kort efter at have forladt Svostrup ses Tvilum Kirke på den modsatte side af åen. Tvilum Kirke blev bygget som klosterkirke for augustinerordenen i 1250. Den blev også brugt som opholdssted af kongen i ældre tid, når han var på rundrejse i Jylland, hvad nogle nyligt afdækkede kalkmalerier fra 1350 af våbenskjolde fra Valdemar Atterdags tid vidner om.

Du fortsætter vandringen langs åen i et idyllisk og fredfyldt landskab. Ca. 1 km før Kongensbro ses ”æ swot mand”; den eneste tilbageværende pæl på Trækstien, hvor disse pæle stod med jævne mellemrum og blev brugt til at trække prammene rundt i åens svingninger med et kraftigt tov.

Til slut når du frem til Kongensbro Kro, som også er en gammel pramdragerkro fyldt med stemning fra en svunden tid. Tidligere var kroen et trafikalt knudepunkt mellem Silkeborg-Randers og Århus-Viborg.

Overnatning: Kongensbro

4

Dag 4: Kongensbro til Bjerringbro og Viborg

Distance: 18 km | Opstigning: 94 m | Nedstigning: 104 m | Tid: ca. 4½ t.

På din sidste vandredag langs Trækstien, er der enkelte steder, hvor ruten er lagt om fra sit oprindelige pramdragerforløb og bevæger sig lidt ind i de skovfyldte områder langs Gudenåen. Efter godt 7 km når du broen, der går over Tange Sø til Ans med sit karakteristiske løgkuplede kirkespir. Du kan vælge at vandre over broen og spise frokost på Ans Kro, som er endnu en gammel pramdragerkro.

Efter Ans løber Gudenåen ud i Tange Sø, som er Danmarks største kunstige sø. Den gamle pramdragersti ligger nu på bunden af søen tillige med en pramdragerkro og 27 gårde og huse. Du følger den omlagte Træksti langs østsiden af Tange Sø og når for enden af søen frem til Gudenåcentralen, også kendt som Tangeværket, der blev indviet i 1921. Det er Danmarks største vandkraftværk, og ved indvielsen dækkede det en fjerdedel af Jyllands elforbrug. I forbindelse med Tangeværket ligger Energimuseet, der fortæller om værkets historie og er et besøg værd. Fra Tangeværket vandrer du de sidste 4 km langs stien ved Gudenåen til du når Bjerringbro, hvor etapen slutter.

Fra Bjerringbro skal du med toget videre til Viborg, hvor du indlogerer dig på en hyggelig B&B i centrum. Viborg var Jyllands hovedby og magtcentrum i middelalderen. Byens første domkirke blev opført ca. 1150, og den nuværende med Joakim Skovgaards smukke kalkmalerier er fra 1876. Oplev middelalderstemningen i den hyggelige indre by, hvor du udover domkirken også finder flere historiske huse og brostensbelagte gader. I Søndermarkskirken kan du i øvrigt se et 10 meter langt broderet tæppe med motiver fra Hærvejen.

Overnatning: Viborg

5

Dag 5: Viborg til Dollerup

Distance: 15 km | Opstigning: 147 m | Nedstigning: 146 m | Tid: ca. 4 t.

I dag starter du din vandring ad Hærvejen, som du følger ud af Viborg. I den sydvestlige ende af byen når du de brede skovstier i Liseborg Plantage. De næste otte kilometer vandrer du ad stille skovveje gennem Viborg Hedeplantage, Viborg Krat og Langskov med de gamle krogede træer.

Senere når du den gamle Niels Bugges Kro, der ligger ved bredden af Hald Sø. Nordøst for Niels Bugges Kro på en odde i søen ligger resterne af en middelalderborg med flot udsigt over søen. 300-400 m nord for kroen ligger kursuscentret Hald Hovedgård, hvor man i laden finder en udstilling om områdets natur og kultur.

Du fortsætter nu 3 km langs søen sydpå til de smukke Dollerup Bakker. Det meste af egnen omkring Hald Sø og Dollerup Bakker er fredet for at bevare den landskabelige skønhed.

Overnatning: Dollerup

6

Dag 6: Dollerup til Thorning

Distance: 16½ km | Opstigning: 124 m | Nedstigning: 86 m | Tid: ca. 4 t.

Kort efter du har forladt Dollerup, kommer du gennem den lille landsby Skelhøje og følger herefter stille skovstier gennem Stendal og Havredal Plantage, hvor du vil se mange fredede gravhøje. Ruten fortsætter langs Ulvedal Plantage, hvor der ligger en 4.000 år gammel langdysse, der er kendt som ’Jens Langknivs Hule’.

Efter Ulvedal Plantage tager du en afstikker på knap to kilometer væk fra Hærvejen ind til Thorning, hvor du kan besøge Blicheregnens Museum, der er indrettet i digterpræsten Steen Steensen Blichers tidligere præstebolig og giver en fin introduktion til egnen.

Overnatning: Thorning

7

Dag 7: Thorning til Bølling Sø

Distance: 19 km | Opstigning: 120 m | Nedstigning: 92 m | Tid: ca. 5 t.

Fra midten af Thorning begiver du dig videre på din vandring og passerer snart Haller Å, hvor man stadig kan se små hulveje efter de gamle vognspor ned mod åen. Efter yderligere et par kilometer når du frem til den i dag idylliske Grathe Hede, hvor Svend Grathe faldt i det berømte slag mellem Svend, Knud og Valdemar, og jyderne besejrede de skånske og sjællandske tropper.

Du vandrer videre gennem Kompedal Plantage, hvor militærnægterne i sin tid blev sendt på skovarbejde. Nu nærmer du dig Bølling Sø, som du kommer til gennem den smukke Stenholt Skov. Når du har indkvarteret dig på dit sidste overnatningssted, kan du evt. besøge det nærliggende Klosterlund Museum, hvor der kan ses fund fra Jyllands ældste bopladser (8.000 f.kr.).

Overnatning: Bølling Sø

8

Dag 8: Afgang fra Bølling Sø

Din vandreferie fra Silkeborg til Bølling Sø er ved vejs ende, og du kan enten drage hjemad i bil eller med tog fra Engesvang station.


Find vej til Silkeborg

Du kan tage toget til Silkeborg station. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.

Find vej fra Bølling Sø

Fra Bøllingsø Camping, hvor ruten slutter, er der kun tre kilometer til Engesvang Station (80 kr. med taxa), hvorfra du kan komme videre med tog. Se www.rejseplanen.dk.

Sommervandring ad Trækstien, der løber langs Gudenåen
Indgangen til Svostrup Kro, som ligger på Trækstien
Vandring over en gangbro på Trækstien
Tåge over Trækstien
Kongensbro Kro ligger på Trækstien lige ned til Gudenåen
Blomstrende træer og kano på Gudenåen langs Trækstien
Engelskgræsk og vandring langs Gudenåen
Den sidste del af Trækstien lige inden Bjerringbro
Viborg Domkirke
Hærvejen ved Dollerup Bakker og Hald Sø
Hald Sø omgivet af Dollerup Bakker
Vandreskilt og kornblomster matcher langs Hærvejen
En kort pause langs Hærvejen
Hærvejsudsigt fra et udkigstårn
Hærvejen går gennem flere nåletræsplantager
Sommervandring langs Hærvejen
Bølling Sø

Turanmeldelser

Der er ingen anmeldelser endnu.

Skriv en anmeldelse

Vurdering