6 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Tag på en himmelsk vandreferie gennem Det Midtjyske Søhøjland med de blanke søer og bakkede skove.

Bestig Danmarks mest berømte ”bjerg” og nyd den enestående udsigt over Søhøjlandet.

Udforsk charmerende Silkeborg, der er en af Danmarks smukkest beliggende byer.

Følg i de gamle pramdrageres historiske fodspor ad Trækstien langs Gudenåen.

Bo og spis rigtig godt på charmerende gourmethoteller og hyggelige, stemningsfulde kroer.


Vandreferie i Danmarks søhøjland: Himmelbjergruten og Trækstien

Den første del af ruten følger den sydlige del af Himmelbjergruten; en af Danmarks smukkeste vandreruter, der er meget velafmærket og let at følge. Din første vandredag starter fra togstationen i den lille landsby Laven. Herfra følger du Gudenåen gennem det berømte søhøjland i et smukt, varieret skovterræn. Etapen kulminerer med bestigningen af Himmelbjerget; det i folkemunde højeste og mest berømte ”bjerg” i Danmark, hvorfra der er en fantastisk panoramaudsigt over søerne. Du overnatter i nærheden af Himmelbjerget.

Næste morgen går du tilbage til Julsø neden for Himmelbjerget, hvorfra du følger en fredfyldt sti langs søens bred. Ca. halvvejs på etapen når du frem til Skyttehusets Camping, der ligger lige ved Svejbæksnævringen. Her kan du nyde en forfriskning i caféen, der har en skøn sø-udsigt. Herefter kommer du forbi Slåensø, der er en af de reneste søer i Danmark og et skønt sted at bade. Dagen ender i Søhøjlandets hovedstad Silkeborg, hvor du kan udforske de mange spændende turistattraktioner som AQUA, Museum Jorn og Museum Silkeborg med Tollundmanden,

Fra Silkeborg fortsætter du langs Gudenåen ad den gamle Pramdragersti, også kaldet Trækstien, hvor pramdragerne i 2. halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet trak fladbundede pramme med varer mellem Silkeborg og Randers. Du vandrer gennem fredfyldt natur langs bredden af Gudenåen og tilstødende søer og overnatter på de hyggelige gamle pramdragerkroer.

På den sidste strækning mod Bjerringbro vandrer du langs Tange Sø, der er Danmarks største kunstige sø. For enden af søen ligger Danmarks største vandkraftværk, hvor du kan besøge Energimuseet. Efter endnu nogle kilometers vandring langs Gudenåen når du Bjerringbro. Herfra kan du enten tage toget videre til Viborg, hvor vi kan bestille en ekstra overnatning til dig, du kan tage toget tilbage til Ry eller Laven, hvis du har din bil stående der, eller du kan blot drage hjemad med toget.

6 DAGE / 5 NÆTTER Fra 5.499 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 1.650 kr.

INDKVARTERING

På denne tur kommer du til at overnatte på to rigtig gode hoteller og to hyggelige kroer – alle med eget bad/toilet og lækker morgenmad.

Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.

REJSEPERIODE 1. april til 31. oktober med start tirsdag, onsdag, torsdag, fredag eller lørdag.
INKLUDERET
5 overnatninger på hoteller og kroer
5 x morgenmad
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Ry og fra Bjerringbro
Togbillet til Laven
Frokost og aftensmad
Drikkevarer og snacks
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Ry

Din vandreferie starter i den hyggelige lille by Ry, som har en livlig marina med en smuk udsigt til Himmelbjerget og den skønne omkringliggende natur med søer og skove. Turbådene fra Hjejleselskabet futter frem og tilbage på vandet lastet med sommergæster, og kanoer sætter af sted på langfart med glade familier. Der er flere fremragende spisesteder, og i marinaens ishus kan du købe lækker hjemmelavet italiensk is. Lørdag formiddag kan du desuden købe lokale råvarer og lækkerier på byens marked.

Overnatning: Ry

2

Dag 2: Laven til Himmelbjerget

Distance: 18 km | Opstigning: 216 m | Nedstigning: 163 m | Tid: ca. 4½ t.

Din første vandredag starter fra togstationen i den lille landsby Laven. Hvis du er i bil, kan du køre til Laven station og parkere der, indtil du er færdig med turen, og hvis ikke du er i bil, kan du tage toget fra Ry (5 min.).

Fra Laven vandrer du først langs den østlige bred af den fredfyldte Julsø, som efter et par kilometer snævrer sig ind til Gudenåen, der efter endnu et par kilometer breder sig ud i Birksø. Du fortsætter rundt om Birksø gennem Ry og videre vestpå ad skovstier mod Himmelbjerget. Efter en stigning på 125 m når du op til toppen af Himmelbjerget (147 m), hvor du kan nyde en fantastisk udsigt over søerne. Besøg de små boder, der sælger souvenirs og snacks og læs om de historiske folkemøder på bjerget. Du kan også gå op i Himmelbjergtårnet for at få den ultimative panoramaudsigt over Søhøjlandet.

Overnatning: Himmelbjerget

3

Dag 3: Himmelbjerget til Silkeborg

Distance: 21 km | Opstigning: 270 m | Nedstigning: 315 m | Tid: ca. 5½ t.

Denne dag starter du med at vandre ned til bredden af Julsø, hvor turbådene lægger til ved det nu nedbrændte Hotel Julsø. Du fortsætter ad en lille sti, der løber helt nede langs Julsø med smuk udsigt ud over søen. Efter et par kilometer bevæger du dig lidt ind i skoven og følger en stille skovsti, inden du vender tilbage til bredden af Julsø og Gudenåen. Kort herefter når du frem til Skyttehusets Camping, der ligger lige ved Svejbæksnævringen. Her kan du nyde en forfriskning i caféen, der har en skøn sø-udsigt. Det er også muligt at tage en lille soldrevet færge over til den anden side af Svejbæksnævringen (88 m bred) til Aalekroen, der en af Danmarks gamle kroer, kendt for sin gode mad.

Herefter vandrer du langs Borre Sø med en anden sø, Slåensø, på din venstre hånd. Slåensø er en af de reneste søer i Danmark, og er et skønt sted at bade, hvis du har tid og lyst. Du fortsætter langs tangen mellem Brassø og Vejlsø og når herefter til dit skønne overnatningssted i Søhøjlandets hovedstad Silkeborg. Når du har indlogeret dig kan du udforske byen og dens spændende turistattraktioner som AQUA, Museum Jorn og Museum Silkeborg med Tollundmanden.

Hvis du ønsker at afkorte dagens vandring, har du mulighed for at tage med en af de historiske turbåde, der sejler op og ned ad Silkeborgsøerne og lægger til flere steder langs ruten.

Overnatning: Silkeborg

4

Dag 4: Silkeborg til Svostrup

Distance: 15 km | Opstigning: 62 m | Nedstigning: 70 m | Tid: ca. 4 t.

I dag forlader du Himmelbjergruten og fortsætter nordpå. Du forlader Silkeborg ad den gamle pramdragersti, også kaldt Trækstien, der går hele vejen fra Silkeborg til Randers langs Gudenåen. Pramdragerstien blev især benyttet i anden halvdel af 1800-tallet efter anlæggelsen af Papirfabrikken i Silkeborg i 1844 til transport af varer mellem Silkeborg og Randers. Varerne blev trukket på fladbundede pramme ad Gudenåen af pramdragere eller af heste.

Stien er blevet renoveret de seneste år for over 5 mio. kr., så man nu stort set hele sæsonen kan vandre tørskoet frem til Svostrup. På det første stykke vandrer du langs Silkeborg Langsø og fortsætter herefter langs Gudenåen i dens naturlige å-størrelse, indtil den kort før Svostrup breder sig ud i Sminge Sø, der er berømt for sit fugleliv, som man kan iagttage fra det opstillede fugletårn. I Sminge Sø forenes to af Danmarks store åer, idet Gjern Å har sit udløb her. Kort efter når du den gamle pramdragerkro Svostrup Kro, hvor du ligesom pramdragerne skal have et velfortjent hvil med mad og drikke.

Overnatning: Svostrup

5

Dag 5: Svostrup til Kongensbro

Distance: 10 km | Opstigning: 41 m | Nedstigning: 44 m | Tid: ca. 3 t.

Du fortsætter ad Trækstien mod Kongensbro. Denne del af Trækstien har ofte været oversvømmet, men er i foråret 2019 blevet renoveret og hævet, så dette stykke nu fremstår smukt og forhåbentlig tør i det meste af sæsonen.

Kort efter at have forladt Svostrup ses Tvilum Kirke på den modsatte side af åen. Tvilum Kirke blev bygget som klosterkirke for augustinerordenen i 1250. Den blev også brugt som opholdssted af kongen i ældre tid, når han var på rundrejse i Jylland, hvad nogle nyligt afdækkede kalkmalerier fra 1350 af våbenskjolde fra Valdemar Atterdags tid vidner om.

Du fortsætter vandringen langs åen i et idyllisk og fredfyldt landskab. Ca. 1 km før Kongensbro ses ”æ swot mand”; den eneste tilbageværende pæl på Trækstien, hvor disse pæle stod med jævne mellemrum og blev brugt til at trække prammene rundt i åens svingninger med et kraftigt tov.

Til slut når du frem til Kongensbro Kro, som også er en gammel pramdragerkro fyldt med stemning fra en svunden tid. Tidligere var kroen et trafikalt knudepunkt mellem Silkeborg-Randers og Århus-Viborg.

Overnatning: Kongensbro

6

Dag 6: Kongensbro til Bjerringbro

Distance: 18 km | Opstigning: 94 m | Nedstigning: 104 m | Tid: ca. 4½ t.

På din sidste vandredag langs Trækstien, er der enkelte steder, hvor ruten er lagt om fra sit oprindelige pramdragerforløb og bevæger sig lidt ind i de skovfyldte områder langs Gudenåen. Efter godt 7 km når du broen, der går over Tange Sø til Ans med sit karakteristiske løgkuplede kirkespir. Du kan vælge at vandre over broen og spise frokost på Ans Kro, som er endnu en gammel pramdragerkro.

Efter Ans løber Gudenåen ud i Tange Sø, som er Danmarks største kunstige sø. Den gamle pramdragersti ligger nu på bunden af søen tillige med en pramdragerkro og 27 gårde og huse. Du følger den omlagte Træksti langs østsiden af Tange Sø og når for enden af søen frem til Gudenåcentralen, også kendt som Tangeværket, der blev indviet i 1921. Det er Danmarks største vandkraftværk, og ved indvielsen dækkede det en fjerdedel af Jyllands elforbrug. I forbindelse med Tangeværket ligger Energimuseet, der fortæller om værkets historie og er et besøg værd. Fra Tangeværket vandrer du de sidste 4 km langs stien ved Gudenåen til du når Bjerringbro, hvor etapen slutter.

Hvis du har lyst, kan du tage toget (17 min.) til Viborg, hvor vi kan bestille en ekstra overnatning til dig. Som en af de ældste byer i Jylland, og som gammel bispestad, er Viborg fyldt med seværdigheder og har en hyggelig indre by. Du kan selvfølgelig også tage toget tilbage til Laven eller Ry via enten Silkeborg eller Aarhus.

Find vej til Ry

/ Du kan komme til Ry med tog (planlæg din tur på www.rejseplanen.dk). Hvis du skal bo på Knudhule Badehotel, kan du enten vandre eller tage en taxa til hotellet, som ligger ca. 2 km fra togstationen.

Hvis du er i bil, kan du køre direkte til dit hotel og næste dag køre til rutens start ved Laven station, hvor din bil kan stå parkeret under resten af turen. Du kan også have den stående ved hotellet i Ry, hvis du foretrækker det.

Find vej fra Bjerringbro

/ Fra Bjerringbro kan du enten tage toget videre til Viborg, hvis du har bestilt en ekstra overnatning der, tage toget tilbage til Laven eller Ry, hvis du har din bil stående der, eller du kan blot drage hjemad med toget.

Du kan planlægge din tur på www.rejseplanen.dk.

Vandring i Søhøjlandet
Skovvandring langs Himmelbjergruten med udsigt til Himmelbjerget
Stien, der fører til toppen af Himmelbjerget
Vandring mod Julsø.
Verdens ældste aktive hjuldamper Hjejlen på Julsø
Vandring langs Julsø.
Badning i Slåensø, der er Danmarks reneste sø
Båd på Borre Sø
Vandring ad Himmelbjergruten.
Kanoer langs Himmelbjergruten.
Gangsti langs Brassø
Afslapning i solen ved Brassø
Kajakudlejning i Silkeborg
Indgangen til Svostrup Kro, som ligger på Trækstien
Trækstien, gangbro.
Kongensbro Kro ligger på Trækstien lige ned til Gudenåen
Skovvandring på Trækstien
Pause med søudsigt langs Trækstien
Vandring langs Gudenåen.
Tange Sø.
Blomstrende træer og kano på Gudenåen langs Trækstien

Turanmeldelser

5.00 baseret på 1 anmeldelse
22/07/2021

Fantastisk tur – skønne omgivelser, suveræne overnatningssteder og vandring i alle kategorier – op/ned og fladt. Det skal opleves.
Tak til Wild Rover for super god tilrettelæggelse og tilgængelighed for spørgsmål.

Skriv en anmeldelse

Vurdering