4 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Oplev og overnat i Søhøjlandets hovedstad Silkeborg, der er en af Danmarks smukkest beliggende byer.

Gå i de gamle pramdrageres fodspor ad den nyligt renoverede sti Trækstien langs Gudenåen.

Bo og spis på de gamle pramdragerkroer med en atmosfære af svundne tider.

Gå langs Danmarks største kunstige sø (Tange Sø) og besøg Energimuseet med aktiviteter for hele familien.

Hold udkig efter de mange forskellige fuglearter ved Sminge Sø, der er berømt for sit fugleliv.


Vandring ad Trækstien: fra Silkeborg til Bjerrringbro

Selvguidet vandreferie med bagagetransport

Trækstien bliver også kaldt Pramdragerstien. Begge navne refererer til det, som den i anden halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet blev brugt til: at trække fladbundede pramme med varer på Gudenåen mellem Silkeborg og Randers. De mænd, der sammen med heste trak prammene, blev kaldt pramdragere. Det var stærke mænd, for det var hårdt arbejde at trække de tungt lastede pramme op ad Gudenåen. Undervejs gjorde pramdragerne holdt på kroerne langs ruten, hvor de spiste, drak og sov.

I dag er Trækstien en skøn natursti, der de seneste år er blevet renoveret for over 5 mio. kr., så man nu stort set hele sæsonen kan vandre tørskoet fra Silkeborg til Bjerringbro.

Din tur starter i søernes by Silkeborg, hvor der er spændende turistattraktioner som f.eks. Museum Jorn, AQUA Akvarium & Dyrepark og Museum Silkeborg med moseliget Tollundmanden. Du kan også se verdens ældste kulfyrede hjuldamper Hjejlen sejle af sted på Gudenåen, og hvis du har tid, kan du jo tage en tur.

Fra Silkeborg vandrer du ad den gamle pramdragersti gennem fredfyldt natur langs bredderne af Gudenåen og de tilstødende søer, der har et rigt fugleliv. Undervejs overnatter du ligesom de gamle pramdragere på de hyggelige kroer, der stadig tager imod overnattende og spisende gæster.

På den sidste strækning mod Bjerringbro vandrer du langs Tange Sø, der er Danmarks største kunstige sø. For enden af søen ligger Danmarks største vandkraftværk, hvor du kan besøge Energimuseet. Efter endnu nogle kilometers vandring langs Gudenåen når du Bjerringbro. Herfra kan du enten tage toget tilbage til Silkeborg, tage en ekstra overnatning i Bjerringbro eller tage toget til Viborg og indlogere dig her.

4 DAGE / 3 NÆTTER Fra 2.699 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 1.350 kr.

INDKVARTERING

På denne tur kommer du til at overnatte på et rigtig godt hotel og to hyggelige kroer på værelser med en suite-faciliteter.

Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.

REJSEPERIODE 1. april til 31. oktober
INKLUDERET
3 overnatninger på hotel og kroer
3 x morgenmad
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Silkeborg og fra Bjerringbro
Frokost og aftensmad
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks, drikkepenge etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Silkeborg

Din vandreferie starter i Silkeborg, hvor du indlogerer dig på et godt hotel. Hvis du har mulighed for det, så kom tidligt, så du har tid til at udforske den charmerende by, som har meget at byde på. Du kan f.eks. se moseliget Tollundmanden på Museum Silkeborg, besøge kunstmuseet Museum Jorn eller AQUA, eller du kan tage en tur med verdens ældste kulfyrede hjuldamper Hjejlen eller en af de andre historiske rutebåde, der sejler op og ned ad de smukke Silkeborgsøer.

Overnatning: Silkeborg

2

Dag 2: Silkeborg til Svostrup

Distance: 15 km | Opstigning: 62 m | Nedstigning: 70 m | Tid: ca. 4 t.

På din første vandredag forlader du Silkeborg og går ad den gamle pramdragersti, også kaldt Trækstien, der går hele vejen fra Silkeborg til Randers langs Gudenåen. Pramdragerstien blev især benyttet i anden halvdel af 1800-tallet efter anlæggelsen af Papirfabrikken i Silkeborg i 1844 til transport af varer mellem Silkeborg og Randers. Varerne blev trukket på fladbundede pramme ad Gudenåen af pramdragere eller af heste.

Stien er blevet renoveret de seneste år for over 5 mio. kr., så man nu stort set hele sæsonen kan vandre tørskoet frem til Svostrup. På det første stykke vandrer du langs Silkeborg Langsø og fortsætter herefter langs Gudenåen i dens naturlige å-størrelse, indtil den kort før Svostrup breder sig ud i Sminge Sø, der er berømt for sit fugleliv, som man kan iagttage fra det opstillede fugletårn. I Sminge Sø forenes to af Danmarks store åer, idet Gjern Å har sit udløb her. Kort efter når du den gamle pramdragerkro Svostrup Kro, hvor du ligesom pramdragerne skal have et velfortjent hvil med mad og drikke.

Overnatning: Svostrup

3

Dag 3: Svostrup til Kongensbro

Distance: 10 km | Opstigning: 41 m | Nedstigning: 44 m | Tid: ca. 3 t.

På din anden vandredag fortsætter du ad Trækstien mod Kongensbro. Denne del af Trækstien har ofte været oversvømmet, men er i foråret 2019 blevet renoveret og hævet, så dette stykke nu fremstår smukt og forhåbentlig tør i det meste af sæsonen.

Kort efter at have forladt Svostrup ses Tvilum Kirke på den modsatte side af åen. Tvilum Kirke blev bygget som klosterkirke for augustinerordenen i 1250. Den blev også brugt som opholdssted af kongen i ældre tid, når han var på rundrejse i Jylland, hvad nogle nyligt afdækkede kalkmalerier fra 1350 af våbenskjolde fra Valdemar Atterdags tid vidner om.

Du fortsætter vandringen langs åen i et idyllisk og fredfyldt landskab. Ca. 1 km før Kongensbro ses ”æ swot mand”; den eneste tilbageværende pæl på Trækstien, hvor disse pæle stod med jævne mellemrum og blev brugt til at trække prammene rundt i åens svingninger med et kraftigt tov.

Til slut når du frem til Kongensbro Kro, som også er en gammel pramdragerkro fyldt med stemning fra en svunden tid. Tidligere var kroen et trafikalt knudepunkt mellem Silkeborg-Randers og Århus-Viborg.

Overnatning: Kongensbro

4

Dag 4: Kongensbro til Bjerringbro

Distance: 18 km | Opstigning: 94 m | Nedstigning: 104 m | Tid: ca. 4½ t.

På din sidste vandredag langs Trækstien, er der enkelte steder, hvor ruten er lagt om fra sit oprindelige pramdragerforløb og bevæger sig lidt ind i de skovfyldte områder langs Gudenåen. Efter godt 7 km når du broen, der går over Tange Sø til Ans med sit karakteristiske løgkuplede kirkespir. Du kan vælge at vandre over broen og spise frokost på Ans Kro, som er endnu en gammel pramdragerkro.

Efter Ans løber Gudenåen ud i Tange Sø, som er Danmarks største kunstige sø. Den gamle pramdragersti ligger nu på bunden af søen tillige med en pramdragerkro og 27 gårde og huse. Du følger den omlagte Træksti langs østsiden af Tange Sø og når for enden af søen frem til Gudenåcentralen, også kendt som Tangeværket, der blev indviet i 1921. Det er Danmarks største vandkraftværk, og ved indvielsen dækkede det en fjerdedel af Jyllands elforbrug. I forbindelse med Tangeværket ligger Energimuseet, der fortæller om værkets historie og er et besøg værd. Fra Tangeværket vandrer du de sidste 4 km langs stien ved Gudenåen til du når Bjerringbro, hvor etapen slutter.

Hvis du har lyst, kan du tage en ekstra overnatning i Bjerringbro eller tage toget (17 min.) til Viborg og indlogere dig her. Som en af de ældste byer i Jylland, og som gammel bispestad, er Viborg fyldt med seværdigheder og har en hyggelig indre by.

Find vej til Silkeborg

Hvis ikke du har bil, er det let at komme til Silkeborg med tog, og banegården ligger tæt på byens centrum. Planlæg din rute på www.rejseplanen.dk.

Find vej fra Bjerringbro

Der ligger en togstation i Bjerringbro, hvorfra du kan komme videre til din næste destination. Planlæg din rute på www.rejseplanen.dk.

Hjejlekiosken, Silkeborg.
Vandreskilt langs Trækstien
Indgangen til Svostrup Kro, som ligger på Trækstien
Tåge over Trækstien
Vandring langs Trækstien og kano på Gudenåen
Kongensbro Kro ligger på Trækstien lige ned til Gudenåen
Vandring gennem en skovsektion af Trækstien
Udsigt over Tange sø fra en lille anløbsbro
Tange Sø
Pause ved Tange Sø
Vandring langs Gudenåen
Engelskgræsk og vandring langs Gudenåen
Blomstrende træer og kano på Gudenåen langs Trækstien
Sommervandring ad Trækstien, der løber langs Gudenåen
Heste på Trækstien
Den sidste del af Trækstien lige inden Bjerringbro

Turanmeldelser

Der er ingen anmeldelser endnu.

Skriv en anmeldelse

Vurdering