4 dage
Varighed
Let
Sværhedsgrad
Danmark
Sted
april-september
Rejseperiode

Oplev Søhøjlandets hovedstad Silkeborg, der er en af Danmarks smukkest beliggende byer.

Gå i de gamle pramdrageres fodspor ad den nyligt renoverede Trækstien langs Gudenåen.

Bo og spis på de gamle pramdragerkroer med en atmosfære af svundne tider.

Gå langs Danmarks største kunstige sø, Tange Sø, og besøg Energimuseet med aktiviteter for hele familien.

Hold udkig efter de mange forskellige fuglearter ved Sminge Sø, der er berømt for sit fugleliv.


Selvguidet vandring ad Trækstien fra Silkeborg til Bjerringbro

Trækstien bliver også kaldt Pramdragerstien. Begge navne refererer til det, som den i anden halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet blev brugt til: at trække fladbundede pramme med varer på Gudenåen mellem Silkeborg og Randers. De mænd, der sammen med heste trak prammene, blev kaldt pramdragere. Det var stærke mænd, for det var hårdt arbejde at trække de tungt lastede pramme op ad Gudenåen. Undervejs gjorde pramdragerne holdt på kroerne langs ruten, hvor de spiste, drak og sov. I dag er Trækstien en skøn natursti, der de seneste år er blevet renoveret for over 5 mio. kr., så man nu stort set hele sæsonen kan vandre tørskoet fra Silkeborg til Bjerringbro.

Din tur starter i søernes by Silkeborg, hvor der er spændende turistattraktioner som f.eks. Museum Jorn, AQUA og Museum Silkeborg med moseliget Tollundmanden. Du kan også se verdens ældste kulfyrede hjuldamper, Hjejlen, sejle af sted på Gudenåen, og hvis du har tid, kan du jo tage en tur.

Fra Silkeborg vandrer du ad den gamle pramdragersti gennem fredfyldt natur langs bredderne af Gudenåen og de tilstødende søer, der har et rigt fugleliv. Undervejs overnatter du ligesom de gamle pramdragere på de hyggelige kroer langs åen, der stadig tager imod overnattende og spisende gæster.

På den sidste strækning mod Bjerringbro vandrer du langs Tange Sø, der er Danmarks største kunstige sø. For enden af søen ligger Danmarks største vandkraftværk, hvor du kan besøge Energimuseet. Efter endnu nogle kilometers vandring langs Gudenåen når du Bjerringbro. Herfra kan du enten tage toget tilbage til Silkeborg eller videre til Viborg. Hvis du ønsker en ekstra overnatning efter din sidste vandredag, kan vi sagtens booke den til dig i enten Silkeborg eller Viborg.

4 DAGE / 3 NÆTTER Fra 3.899 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Solotillæg for enkeltrejsende: 1.600 kr.

INDKVARTERING

På denne tur kommer du til at overnatte på et rigtig godt hotel og to hyggelige kroer med eget bad/toilet og lækker morgenmad. Alle tre steder har gode restauranter, hvor du kan spise om aftenen. Det er muligt at booke ekstra overnatninger på alle stederne.
REJSEPERIODE 1. april til 30. september
INKLUDERET
3 overnatninger på hotel og kroer
3 x morgenmad
Bagagetransport
Detaljeret rutebeskrivelse og kort
GPS tracks
Daglig telefonassistance fra kl. 9-19 (også i weekenden)
IKKE INKLUDERET
Rejseforsikring
Transport til Silkeborg og fra Bjerringbro
Frokost og aftensmad
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
1

Dag 1: Ankomst til Silkeborg

Din vandreferie starter i Silkeborg, hvor du indlogerer dig på et godt hotel. Hvis du har mulighed for det, så kom tidligt, så du har tid til at udforske den charmerende by, som har meget at byde på. Du kan f.eks. se moseliget Tollundmanden på Museum Silkeborg, besøge kunstmuseet Museum Jorn eller ferskvandsakvariet AQUA. Du kan også tage en tur med verdens ældste kulfyrede hjuldamper Hjejlen eller en af de andre historiske rutebåde, der sejler op og ned ad de smukke Silkeborgsøer.

Overnatning: Silkeborg

2

Dag 2: Silkeborg til Svostrup

Distance: 15 km | Opstigning: 62 m | Nedstigning: 70 m | Tid: ca. 4 t.

På din første vandredag forlader du Silkeborg og går ad den gamle pramdragersti, der nu er kendt som Trækstien. Stien er blevet renoveret de seneste år for over 5 mio. kr., så man nu stort set hele sæsonen kan vandre tørskoet frem til Svostrup. På det første stykke vandrer du langs Silkeborg Langsø og fortsætter herefter langs Gudenåen i dens naturlige å-størrelse, indtil den kort før Svostrup breder sig ud i Sminge Sø, der er berømt for sit fugleliv, som man kan iagttage fra det opstillede fugletårn. I Sminge Sø forenes to af Danmarks store åer, idet Gjern Å har sit udløb her. Kort efter når du den gamle pramdragerkro Svostrup Kro, hvor du ligesom pramdragerne skal have et velfortjent hvil med mad og drikke.

Overnatning: Svostrup

3

Dag 3: Svostrup til Kongensbro

Distance: 10 km | Opstigning: 41 m | Nedstigning: 44 m | Tid: ca. 3 t.

På din anden vandredag fortsætter du ad Trækstien mod Kongensbro. Dette stykke af ruten har ofte været oversvømmet, men efter det i foråret 2019 blev renoveret og hævet, fremstår det nu smukt og tørt i det meste af sæsonen.

Kort efter du har forladt Svostrup, kan du se Tvilum Kirke på den modsatte side af åen. Den blev bygget som klosterkirke for augustinerordenen i 1250 og blev også brugt som opholdssted af kongen, når han var på rundrejse i Jylland. Du fortsætter vandringen langs åen i et idyllisk og fredfyldt landskab. Ca. 1 km før Kongensbro ses ”æ swot mand”. Det er den sidste af de pæle, man i sin tid fandt hele vejen langs Trækstien, og som blev brugt til at trække prammene rundt i åens svingninger med et kraftigt tov. For ikke at rådne blev pælene malet med sort tjære og kaldtes derfor ”æ swot mand”.

Til slut når du frem til Kongensbro Kro, som også er en gammel pramdragerkro fyldt med stemning fra en svunden tid. Tidligere var kroen et trafikalt knudepunkt mellem Silkeborg-Randers og Århus-Viborg.

Overnatning: Kongensbro

4

Dag 4: Kongensbro til Bjerringbro

Distance: 18 km | Opstigning: 94 m | Nedstigning: 104 m | Tid: ca. 4½ t.

På din sidste vandredag langs Trækstien, er der enkelte steder, hvor ruten er lagt om fra sit oprindelige pramdragerforløb og bevæger sig lidt ind i de skovfyldte områder langs Gudenåen. Efter godt 7 km når du broen, der går over Tange Sø til Ans med sit karakteristiske løgkuplede kirkespir. Du kan vælge at vandre over broen og spise frokost på Ans Kro, som er endnu en gammel pramdragerkro.

Efter Ans løber Gudenåen ud i Tange Sø, som er Danmarks største kunstige sø. Den gamle pramdragersti ligger nu på bunden af søen tillige med en pramdragerkro og 27 gårde og huse. Du følger den omlagte Træksti langs østsiden af Tange Sø og når for enden af søen frem til Gudenåcentralen, også kendt som Tangeværket, der blev indviet i 1921. Det er Danmarks største vandkraftværk, og ved indvielsen dækkede det en fjerdedel af Jyllands elforbrug. I forbindelse med Tangeværket ligger Energimuseet, der fortæller om værkets historie og er et besøg værd. Fra Tangeværket vandrer du de sidste 4 km langs stien ved Gudenåen til du når Bjerringbro, hvor etapen slutter.

Fra Bjerringbro station er der forbindelse til bl.a. Silkeborg og Viborg. Hvis du ønsker en ekstra overnatning efter din sidste vandredag, kan vi sagtens booke den til dig i enten Silkeborg eller Viborg. Skriv blot dette i kommentarfeltet på bookingsiden.

Find vej til Silkeborg

Du kan tage toget til Silkeborg station, hvorfra der er knap 1½ km til dit hotel. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.
Hvis du er i bil, kan du parkere den ved det første hotel i Silkeborg og have den stående der, mens du vandrer.

Find vej fra Bjerringbro

Når du er færdig med at vandre, kan du enten drage hjemad fra Bjerringbro station eller tage bus 73 tilbage til Silkeborg (55 min.) eller toget videre til Viborg (18 min.), hvis du ønsker en ekstra overnatning et af disse steder. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.
Hvis du skal tilbage til din bil i Silkeborg, kan du tage bus 73 fra Bjerringbro station (55 min.) til Silkeborg station, hvorfra der er knap 1½ km til hotellet.

Både foran Hjejlekiosken i Silkeborg
Vandreskilt langs Trækstien
Indgangen til Svostrup Kro, som ligger på Trækstien
Tåge over Trækstien
Vandring langs Trækstien og kano på Gudenåen
Kongensbro Kro ligger på Trækstien lige ned til Gudenåen
Vandring gennem en skovsektion af Trækstien
Udsigt over Tange sø fra en lille anløbsbro
Tange Sø
Pause ved Tange Sø
Vandring langs Gudenåen
Engelskgræsk og vandring langs Gudenåen
Blomstrende træer og kano på Gudenåen langs Trækstien
Sommervandring ad Trækstien, der løber langs Gudenåen
Heste på Trækstien
Den sidste del af Trækstien lige inden Bjerringbro

Turanmeldelser

4.00 baseret på 1 anmeldelse
09/07/2022

Har netop gået denne tur og det var overordnet fantastisk. Dog valgte vi at gå en alternativ rute på dag 2 da der var meget vand på stien (over knæhøjde, så det var for meget for min yngste søn). Supporten fra WRT var god.

Skriv en anmeldelse

Vurdering