7 dage
Varighed
Let-moderat
Sværhedsgrad
Tyskland
Sted
april-oktober
Rejseperiode

Nyd den storslåede udsigt fra Bloksbjerg og se med egne øjne, hvor heksene flyver hen til sankthans.

Gå gennem dybe skove, stenede kløfter og blomstrende enge i Nordtysklands højeste bjergkæde.

Udforsk smukke, gamle middelalderbyer med smalle gader og charmerende skæve bindingsværkshuse.

Kryds den dramatiske og sagnomspundne kløft Bodetal, der er kendt som ’Tysklands Grand Canyon’.

Dyk ned i de mange legender, myter og eventyr fra denne magiske region.


Selvguidet vandreferie i Harzen fra Wernigerode til Quedlinburg

Harzer-Hexen-Stieg

Et af Tysklands smukkeste og mest populære vandreområder – Harzen – ligger lige i hjertet af vores store naboland. Berømte middelalderbyer (Quedlinburg, Wernigerode og Goslar) med blomsterprydede bindingsværkshuse byder på en fascinerende kulturel kontrast til de mystiske, dybe skove, der indhyller Harzens bjerge. Regionen har været kendt som et vandreparadis siden middelalderen takket være de velafmærkede vandreruter, der udgør flere tusinde kilometer.

En af de mest berømte vandreruter i Harzen er Heksestien eller på tysk Harzer-Hexen-Stieg, der snor sig 100 km langs gamle handelsruter gennem den øvre del af regionen.  På denne tur fra Wernigerode til Quedlinburg kommer du til at stifte bekendtskab med den varierede østlige del af Heksestien.

Du starter din vandreferie i den farverige by Wernigerode med de mange hyggelige bindingsværkshuse, det karakteristiske rådhus og torneroseslottet, der knejser over byen, hvorfra der er en storslået udsigt over de omkringliggende skovklædte bjerge.

Det er disse bjerge med dybe skove og blomstrende enge, du kommer til at vandre i, og så kan du også glæde dig til en smuk tur med damptog til toppen af Bloksbjerg (på tysk Brocken), der med sine 1.142 m er områdets højeste top. I Danmark siger vi jo, at heksene flyver til Bloksbjerg sankthansaften, og i den lokale folketradition har bjerget da også gennem århundreder været forbundet med hekse og trolde. Brocken blev dog først for alvor kendt uden for lokalområdet, da digteren Johann Wolfgang von Goethe, der besteg bjerget flere gange, i dramaet Faust fra 1808, lod Brocken danne ramme om den årlige heksesabbat på valborgsaften, natten mellem den 30. april og den 1. maj.

Du kommer også gennem den dramatiske og sagnomspundne kløft Bodetal, der er kendt som ’Tysklands Grand Canyon’. Her knejser høje granitklipper over den smalle vandresti, mens Bode-floden flyder gennem en spektakulær række af strømfald og krystalklare minisøer. Turen slutter i UNESCO-byen Quedlinburg, der byder på endnu flere hyggelige bindingsværkshuse og en gammel romansk kirke, der ligger med panoramaudsigt på slotsbjerget over byen.

7 DAGE / 6 NÆTTER Fra 5.399 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

*Rabat for børn (under 13 år), der sover på samme værelse som deres forældre.
*Højsæsontillæg i sommerperioden: 200 kr.
*Solotillæg for enkeltrejsende.

INDKVARTERING

Seks overnatninger på 3-stjernede hoteller. Alle indkvarteringsstederne er omhyggeligt udvalgt på baggrund af lokation, atmosfære og service. Alle værelser er med eget bad/toilet, og morgenmad er inkluderet. Det er muligt at bestille ekstra overnatninger på alle hotellerne langs ruten.
REJSEPERIODE Fra 1. april til 31. oktober.
INKLUDERET
6 overnatninger på udvalgte hoteller
6 x morgenmad
Bagagetransport
Kort og detaljeret rutebeskrivelse (på engelsk)
Informationspakke inden afrejse
GPS tracks
Daglig telefonassistance
IKKE INKLUDERET
Fly og rejseforsikring
Frokost og aftensmad
Transport til første overnatningssted og fra sidste overnatningssted
Billet til jernbane til Bloksbjerg
Billet til svævebane i Thale
Lokale busser, tog og taxaer
Lokale turistafgifter
Personlige udgifter (drikkevarer, snacks, drikkepenge etc.)
Alt andet, der ikke er nævnt under inkluderet
VALGFRI EKSTRAYDELSER
Ekstra overnatninger før, i løbet af eller efter vandreferien
Enkeltværelse(r)
Transport mellem Quedlingburg og Wernigerode
SVÆRHEDSGRAD Denne vandreferie har sværhedsgraden let-moderat og er egnet for begyndere. Man skal blot være nogenlunde sikker på fødderne, da underlagte indimellem kan være ujævnt.
VANDRING MED HUND Det er muligt at vandre med hund på denne tur, og vi bestiller gerne hundevenlig overnatning til dig. Skriv til os, hvis du ønsker en pris, og oplys venligst hundens størrelse og race.

OBS: Ekstra omkostninger på grund af din hund (f.eks. i forbindelse med offentlig transport eller på overnatningsstederne) er ikke inkluderet i turens pris og skal betales lokalt.

1

Dag 1: Ankomst til Wernigerode

Wernigerode, der ligger i det gamle DDR, udgør et smukt udgangspunkt for din vandreferie i Harzen. Når du har tjekket ind på dit hotel, kan du tage en afslappet gåtur gennem de smalle brostensbelagte gader omgivet af charmerende, blomsterpyntede bindingsværkshuse og nyde en kop kaffe eller en øl foran det flotte rådhus på den historiske Marktplatz. Hvis du har tid, kan du også tage toget på den smalsporede jernbane op til slottet over byen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab.

Overnatning i Wernigerode.

2

Dag 2: Brocken til Schierke

Distance: 8 km | Opstigning: 0 m | Nedstigning: 524 m | Tid: ca. 2½ t.

Din første vandredags første højdepunkt er turen med damptog på Harzens smalsporede jernbane, der har en nostalgisk charme (billet er ikke inkluderet). Toget bringer dig gennem smukke omgivelser til toppen af Bloksbjerg (eller Brocken, som det hedder på tysk), der med sine 1.142 m er regionens højeste bjerg. Brocken ligger i hjertet af Nationalpark Harz og er associeret med mange myter og legender om hekse, trolde og djævle. Det siges, at disse væsener samles på bjerget på valborgsaften, som falder midt imellem forårsjævndøgn og midsommer, og som tidligere er blevet fejret med bl.a. bål og dans. Hvis vejret er med dig, vil du have en pragtfuld udsigt over Harzens bjerge.

Når du har nydt udsigten og nogle forfriskninger på toppen af Bloksbjerg, starter din vandring ad Heksestien. På det første stykke går du langs vejen, men herefter ad grusstier gennem skovene. Du passerer bl.a. granitklippeformationen Trudenstein, som man kan bestige ved hjælp af jernstiger, og dermed beundre den storslåede udsigt fra toppen. Etapen slutter i den hyggelige kurby Schierke, der ligger for foden af Brocken omsluttet af skov, og som er et populært overnatningssted for vandrere.

Overnatning i Schierke.

3

Dag 3: Schierke til Rübeland

Distance: 22,5 km | Opstigning: 414 m | Nedstigning: 641 m | Tid: ca. 6 t.

På dagens rute begiver du dig nedad til Königshütte-vandfaldet, der blev kunstigt anlagt i 1994 ved et tidligere stenbrud. Herefter følger du Bode-floden gennem den dybe dal Tiefenbachtal. Når du når udsigtspunktet Hoher Kleef, får du et storslået vue ud over dagens mål: landsbyen Rübeland. Den ligger ved Bode-flodens bred og er kendt for sine kalkstenshuler med enorme stalaktitter og stalagmitter, som helt klart er et besøg værd.

Overnatning i Hasselfelde, Elbingerode eller Altenbrak.

4

Dag 4: Rübeland til Altenbrak/Treseburg

Distance: 15 km | Opstigning: 390 m | Nedstigning: 458 m | Tid: ca. 4 t.

eller

Distance: 20 km | Opstigning: 485 m | Nedstigning: 639 m | Tid: ca. 5½ t.

På dagens etape af Heksestien vandrer du på idylliske skov- og engstier gennem et gammelt mineområde med mange interessante geologiske særpræg. Du følger Bode-flodens løb gennem varierede, bakkede skovlandskaber og passerer en stor dæmning ved Wendefurth, inden du når den idylliske lille flodlandsby Altenbrak ved starten af Bodetal-kløften.

Overnatning i Altenbrak/Treseburg.

5

Dag 5: Altenbrak/Treseburg til Thale

Distance: 14 km | Opstigning: 598 m | Nedstigning: 739 m | Tid: ca. 4½ t.

eller

Distance: 9 km | Opstigning: 302 m | Nedstigning: 402 m | Tid: ca. 3 t.

Den sidste etape af Heksestien bringer dig gennem den dramatiske og sagnomspundne kløft Bodetal, der også er kendt som ’Tysklands Grand Canyon’. Høje granitklipper knejser over den smalle flodbredsti, mens selve floden flyder gennem en spektakulær række af strømfald og krystalklare småsøer. Via ’djævlens bro’ når du dagens mål, som er byen Thale. Som en fin afslutning på dagens tur anbefaler vi, at du tager stoleliften op til enten Hexentansplatz (Heksenes Dansegulv) eller granitklippen Rosstrappe. Fra begge steder er der herlige udsyn over kløften (billet er ikke inkluderet).

Fra Thale kommer du hurtigt og let til Quedlinburg med tog (billet er ikke inkluderet) eller bus (billet inkluderet med Harzen Feriebillet).

Overnatning i Quedlinburg.

6

Dag 6: Fri dag i Quedlinburg

Den smukke by Quedlinburg nyder UNESCO-beskyttelse og er en af de bedst bevarede middelalder- og renæssancebyer i Europa. Gå en tur i de smalle gader og lad dig charmere af de gamle, skæve bindingsværkshuse. Du må heller ikke snyde dig selv for en tur til slotsbjerget, der hæver sig majestætisk op over byens gamle centrum. Her finder du bl.a. den store romanske St. Servatius-kirke, der er over 1.000 år gammel.

Overnatning i Quedlinburg.

7

Dag 7: Afgang

Din vandreferie i Harzen er ved vejs ende, medmindre du har bestilt ekstra overnatninger. Hvis du ønsker at forlænge din ferie, hjælper vi dig gerne med at arrangere flere overnatninger i f.eks. Quedlinburg eller en af de andre byer langs Harzer-Hexen-Stieg – skriv det blot i kommentarfeltet på bestillingssiden, når du booker turen.

OBS: Vandredistancerne kan variere afhængig af hvilke overnatningssteder, der er ledige.


Find vej til Wernigerode

De nærmeste lufthavne er Hannover og Berlin.
Du kan komme til Wernigerode med tog fra Hannover (ca. 2 t.) eller Berlin (ca. 3-4 t. afhængig af afgang). Find mere information på Deutsche Bahns hjemmeside.
Hvis du ankommer i bil, kan du lade den stå ved det første hotel for ca. 5-6 euro pr. døgn (betales direkte til hotellet), mens du vandrer. Det er dog ikke muligt at reservere en parkeringsplads på forhånd. Fra Quedlinburg, hvor ruten ender, kan du tage en direkte bus (55 min.) eller tog (skift i Halberstadt, i alt ca. 45 min.) tilbage til Wernigerode. Find mere information på Deutsche Bahns hjemmeside. Vi kan også hjælpe dig med at arrangere en taxa.

Find vej fra Quedlinburg

Der er en togstation i Quedlinburg, hvorfra der er regelmæssige togforbindelser til Berlin (ca. 3 t.) og Hannover (ca. 2 t.) samt mange andre destinationer i Tyskland. Find mere information på Deutsche Bahns hjemmeside.

Hvis du skal tilbage til din bil i Werniegerode: se ovenstående.


Vi gør vores bedste for at holde ovenstående info opdateret, men der sker ofte ændringer i såvel køreplaner som priser, og vi kan derfor ikke garantere, at vi har den nyeste info. Vi anbefaler, at du selv tjekker op på forbindelserne. Brug f.eks. rome2rio.com, som er et rigtig godt redskab til at finde ud af, hvordan man kommer fra A til B. Hvis du skal booke fly, anbefaler vi Google Flights.

Selvguidet vandreferie i Harzen fra Wernigerode til Quedlinburg
Wernigerode
Udsigt til Bloksbjerg fra Wernigerode
Veteranbane på Bloksbjerg
Toppen af Bloksbjerg
Heksestien i Harzen
Vandring i Harzen; Oberharzen Wasserregal
Vandresti på Bloksbjerg
Vandfald på Bloksbjerg
bænk i skoven
vandreskilte i Harzen
Solnedgang i Harzen
Treseburg
Nationalpark Harz
stoleliften i Thale
Hexentanzplatz, Thale
Hexentanzplatz, Thale
Udsigt over Bodetal-kløften
Granitklippen Rosstrappe
Quedlinburg
Quedlinburg, Harzen

Turanmeldelser

5.00 baseret på 1 anmeldelse
11/09/2023

En fantastisk tur, som giver dig mulighed for at opleve Harzen på en måde, hvor du ikke bruger al energien på at at gå op af Brocken (vi gik i 25-32 graders varme), da turen er tilrettelagt på en sådanne måde at du kun går ned fra de 1142 til ca 200 meter o.h. Ankommer du i bil kan det anbefales at tage tilbage til Wernigerode og hente den samme dag som I ankommer til Tahle, det tager ca 1,5 time i alt (bus 230 går direkte og er gratis ved brug af HATIX kort der udleveres ved overnatningsstedet) dette giver mulighed for at køre til enkelt oplevelser fra Quildenburg efterfølgende. Obs. Turist skatten kan blive en overraskelse (er ikke med i prisen fra WRT, da afregning sker direkte på hotellet) vi måtte lægge ca 20€ pr person for hele turen (2023). Madbudget pr dag ca. 50€ for 2 personer.

Skriv en anmeldelse

Vurdering